Seat Tarraco: ‘Španielsky Kodiaq‘ má už termín premiéry

Španieli finišujú s vývojom svojho nového 7-miestneho SUV. Finálne testy prebiehajú v Španielsku aj na Nürburgringu. Seat Tarraco má totiž svetový statický debut naplánovaný už na 18. augusta. Potom zamieri do Paríža.

20.07.2018 18:00
debata
Sedemmiestne SUV Seat Tarraco absolvuje jazdné... Foto: Seat
Seat Tarraco - testovacie prototypy 2018 Sedemmiestne SUV Seat Tarraco absolvuje jazdné skúšky na mnohých miestach Európy. Toto sú snímky z domáceho Španielska. Vyrábať sa však bude v Nemecku.

Aj Seat chce vyťažiť maximum z módy SUV. A tak pošle do boja po Atece a Arone tretieho člena „off-roadovej“ rodiny. Stane sa tak už čoskoro. Premiéra je naplánovaná na 18. augusta, teda pár dní pred otvorením svetového autosalónu v Paríži, kde prebehne oficiálny výstavný debut. Potom neprekvapí, že nové Tarraco už usilovne krúži v kamufláži na legendárnom okruhu Nürburgring aj na cestách domáceho Španielska, kde prebiehajú finálne jazdné skúšky. Tarraco sa stane súperom pre Škodu Kodiaq a VW Tiguan Allspace. Ponúkne totiž 7-miestny interiér.

Snímky naznačujú o čosi agresívnejší dizajn prednej masky, ako má menšia Ateca. Tarraco pritom využije „silnejšiu“ verziu platformy MQB, čo znamená technologickú unifikáciu so svojimi koncernovými súrodencami. Očakávať tak máme rázvor náprav 2 790 mm a dĺžku približne 4,7 metra. A keďže ide o úplne nový produkt, pod kapotou má pracovať aj nový 4-valec 1,5 TSI Evo. Samozrejme, chýbať nebudú ani motory 2,0 TSI a diesle 1,6 TDI a 2,0 TDI. Je možné, že motor 1,6 TDI nahradí slabšia verzia úplne nového dvojlitra. K dispozícii bude aj pohon oboch náprav a 7-stupňové dvojspojkové prevodovky DSG.

Rázvor náprav 2,7 metra a väčšia dĺžka v... Foto: Seat
Seat Tarraco - testovacie prototypy 2018 Rázvor náprav 2,7 metra a väčšia dĺžka v porovnaní s Atecou umožní inštalovať do interiéru tri rady sedadiel.

Špekuluje sa tiež o hybride, prípadne mild-hybride so 48 V elektrickou sústavou. Iná cesta, ako skresať emisie na úroveň nových noriem, ani neexistuje. K zákazníkom zamieri Tarraco ešte do konca roka. Schádzať bude z liniek nemeckého závodu vo Wolfsburgu, po boku Volkswagenu Tiguan, keďže kapacity Martorellu sú plné. Mimochodom, názov Tarraco je inšpirovaný mestom Tarragona, ktoré sa rozvinulo z najstaršej rímskej osady na Pyrenejskom polostrove. Automobilka ho vybrala zo 140 000 návrhov svojich fanúšikov.

Od Tarraca si Seat sľubuje ďalší rast predajov. Pritom práve oznámil, že za prvých šesť mesiacov predal vôbec najväčší počet vozidiel vo svojej histórii. Pre túto značku sa rozhodlo 289 000 zákazníkov, čo je v medziročnom porovnaní o 17,6 % viac. Darilo sa jej okrem domáceho Španielska aj v Nemecku, vo Veľkej Británii a Francúzsku. Do roku 2020 plánuje každých šesť mesiacov predstaviť ďalšie novinky. Z tých najbližších spomeňme novú generáciu Leonu, očakávaný elektromobil a tiež ďalší crossover. Rozšíri sa tiež ponuka verzií TGI na zemný plyn.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Seat #Seat Taracco
Články podľa značiek