PA Consulting: Tesla stráca dych. Doženú ju konkurenti

Americká Tesla je lídrom v oblasti „prémiovej“ elektromobility. Prakticky nemá súperov. To sa však zakrátko zmení a spolu s tým aj jej výsadné postavenie. Môže jej ísť o krk.

23.07.2018 18:00
debata (4)
Tesla je stále rešpektovaným hráčom na poli... Foto: Tesla
Tesla - výroba Fremont Tesla je stále rešpektovaným hráčom na poli elektromobility. O tri roky však môže byť všetko inak. Lídrom sa má stať koncern Daimler.

Americký výrobca elektromobilov urobil v automobilovom priemysle poriadny prievan. Ukázal, že luxusné elektromobily majú šancu na úspech. Bohužiaľ ale aj to, že na elektromobilite sa zarábať príliš nedá. Tesla sa doslova topí v červených číslach a mnohí analytici jej dokonca predpovedajú bankrot. A to sa bude musieť čoskoro vyrovnať s fenoménom, na ktorý nebola počas svojej desaťročnej existencie zvyknutá. Na príležitosť čaká totiž konkurencia. Čoskoro sa stanú realitou luxusné elektromobily od Audi, BMW, Mercedesu-Benz či Jaguaru. To zmení aj postavenie Tesly.

Ako? Tak na to zamerala analytická spoločnosť PA Consulting, ktorá zostavuje rebríček „sily“ výrobcov elektromobilov. Zohľadňuje pritom potenciál na základe úrovne technológie a stratégie, akumulátorov, ich ceny a kapacity, siete dodávateľov, finančnej kondície, ale aj na základe poskytovaných služieb, napríklad v oblasti siete nabíjacích staníc. Dokonalý výrobca by mohol získať maximálne 100 bodov. V nasledujúcom roku vidí PA Consulting Teslu stále ako jasnú jednotku so skóre 88 bodov pred alianciou Renault-Nissan, BMW a Hyundaiom s Kiou.

V roku 2021 sa má však mnohé zmeniť. Lídrom sa podľa PA Consulting stane Mercedes-Benz (Daimler) pred alianciou Renault-Nissan a BMW. Tesla sa bude musieť uspokojiť až so siedmou priečkou, pretože ju predbehnú aj koncerny VW, Volvo a Toyota. Dôvodom je nielen nástup nových konkurenčných modelov, ale aj výhoda dlhoročných skúseností zavedených výrobcov, ich organizácia a schopnosť kryť prípadné straty zo zisku produkcie klasických áut, tak aby si udržali rentabilné hospodárenie. Naopak, Tesla nemá v tomto smere žiadne možnosti.

Počítať môže len s tržbami za predaj elektromobilov. A tie sú stále nízke, pretože nedokáže rozbehnúť výrobu kľúčového Modelu 3 v plánovanej kapacite. Nemá tiež v zálohe žiadnu geniálnu technológiu akumulátorov, ktorou by získala prevahu nad novými hráčmi. Vízia PA Consulting sa tak môže naozaj naplniť. A vylúčený nie je stále ani pesimistický scenár s bankrotom. Hospodárenie Tesly je dlhodobo neúnosné. Veď len v prvom štvrťroku tohto roka prerobila 709,6 milióna dolárov. A v druhom štvrťroku to nebude vzhľadom na obrovské investície do výroby Modelu 3 asi inak.

Hodnotenie sily výrobcov elektromobilov

Výrobca Skóre (2019) Výrobca Skóre (2021)
1. Tesla 82 1. Daimler 88
2. Renault-Nissan 79 2. BMW 87
3. BMW 78 3. Renault-Nissan 85
4. Hyundai-Kia 72 4. VW Group 84
5. Daimler 71 5. Volvo 83
6. Volvo 70 6. Toyota 82
7. VW Group 69 7. Tesla 81
8. Toyota 66 8. Hyundai-Kia 79
9. General Motors 62 9. Jaguar Land Rover 75
10. Jaguar Land Rover 60 10. General Motors 68
11. Skupina PSA 58 11. Skupina PSA 66
12. Ford 45 12. Ford 61
13. Fiat Chrysler 30 13. Fiat Chrysler 41

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #PA Consulting
Články podľa značiek