Škoda Octavia IV: Bude takto vyzerať? Delené svetlá už asi nedostane

Premiéra novej Octavie je naplánovaná až na záver budúceho roka. Francúzsky L'Automobile však tvrdí, že vie, ako bude vyzerať. Aspoň spredu. Kontroverzné rozdelené svetlá nahradí nápaditá grafika.

26.07.2018 18:00
debata
Octavia sa podľa predstáv Francúzov vráti k... Foto: L'Automobile
Škoda Octavia IV - 2020 Octavia sa podľa predstáv Francúzov vráti k reflektorom prekrytým spoločným sklom. Ich pôvodné rozdelenie zastúpi grafika denných diód. Maska bude podstatne „ostrejšia“.

Octavia štvrtej generácie mala byť realitou už tento rok. Obrovské náklady spojené so zahladením kauzy Dieselgate však donútili koncern VW predĺžiť životný cyklus svojich modelov. Boleslavský bestseller nevynímajúc. Nástupca tak príde najskôr koncom budúceho roka a na trh v roku 2020, teda osem rokov po premiére súčasnej Octavie. Na nezáujem sa však zatiaľ sťažovať nemôže. Vlani dosiahla európsky predajný rekord 227 213 regis­trácií, to je najviac od jej vzniku v roku 1997. Samozrejme, vývojové práce sú v plnom prúde už teraz.

Testovacie prototypy brázdia európske cesty buď ako muly so starou karosériou, ale aj ako maskované predsériové prototypy. Odpovedať však na otázku, ako bude novinka vyzerať, je zatiaľ ťažké. Pokúsil sa o to aspoň francúzsky magazín L'Automobile, ktorý vychádzal pri tvorbe ilustrácie práve z kamuflovaných prototypov a predbežných informácií. Zdá sa, že najviac zmien podstúpi predná časť s kontroverznými delenými svetlami, ktoré sa na Octavii objavili po vlaňajšom facelifte.

Vďaka evolúcii platformy MQB Evo získa Octavia... Foto: Auto Evolution
Škoda Octavia 2020 - testovacia mula Vďaka evolúcii platformy MQB Evo získa Octavia väčší rázvor aj celkovú dĺžku. Ako prvý ju dostane nový Golf.

Francúzi tvrda, že Octavia sa vráti k reflektorom prekrytým spoločným sklom, no o ich členenie sa postará nápadná grafika denných diód. Predná maska bude širšia a rezaná ostrejšie. Z profilu sa toho asi veľa nezmení, no vzadu by mala svetlá s céčkovou grafikou doplniť svetelná lišta, umocňujúca dojem šírky. Octavii sa to nepochybne zíde, pretože bude dlhšia. To platí aj o rázvore náprav, ktorý sa natiahne približne o 50 mm zo súčasných 2 686 na 2 741 mm. Umožní to evolúcia platformy MQB.

Väčší formát ju teda priblíži viac k Superbu a zároveň vytvorí viac priestoru pre nástupcu Rapidu, presnejšie Škodu Spaceback, ktorá bude stáť naďalej medzi Fabiou a Octaviou. Posádka môže zároveň počítať s väčším interiérom aj batožinovým priestorom, ktorý má v prípade kombi narásť o ďalších 20 litrov na konečných 630. Pod kapotou sa objavia nové motory. Nielen 3-valec 1,0 TSI a 4-valce 1,5 TSI a 2,0 TSI pre RS či nový diesel 2,0 TDI, ale aj hybridná a dokonca plug-in hybridná sústava.

Bez týchto verzií by nemala Octavia šancu vyhovieť novým limitom na CO2. Pomôcť má aj časticový filter benzínových agregátov. To je v tejto chvíli všetko, čo vieme. Viac odhalí Škoda najskôr o rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Octavia
Články podľa značiek