Renault ‘končí‘ s Daciou!

Logo Renaultu sa už na Daciách neobjaví. Duster je posledný. Nové francúzske autá pre rozvojové trhy budú mať vlastný dizajn, aj keď s rumunskou technikou.

02.08.2018 12:00
debata (7)
Úspešné SUV Duster bude posledným modelom... Foto: Renault
Renault Duster Úspešné SUV Duster bude posledným modelom Dacie, ktorý bude niesť na vybraných trhoch logo Renaultu. Potom sa francúzska automobilka vydá na rozvojových trhoch autonómnou cestou.

Dacia je ohromne úspešný príbeh. Od roku 2004, keď sa objavil prvý Logan, sa z nej stala jedna z vôbec najrýchlejšie rastúcich automobiliek. A to globálnych. Svoje produkty totiž predáva aj v Rusku, Južnej Amerike či v Indii. Lenže v týchto regiónoch Daciu nik nepoznal a tak materský Renault označoval jej modely logom kosoštvorca. Týkalo sa to najmä extrémne úspešného Dusteru, ale aj Sandera. Lenže týmto praktikám je koniec. Francúzska automobilka má síce záujem pôsobiť na rozvojových trhoch, ale s Daciou tam, aspoň naoko, už nechce mať nič spoločné.

Potvrdil to pre francúzsky denník Le Figaro šéf marketingu Renaultu Sylvain Coursimault. Dacia Duster tak bude posledným modelom, ktorý bude niesť logá oboch automobiliek. Tie ostatné sa vydajú vlastnou cestou. Renault síce využije lacnejšie komponenty či celé platformy Dacie, no integrované budú do autorsky vyvinutých Renaultov. Akoby to mohlo vyzerať? Jeden príklad tu už máme. Je ním Renault Kaptur. Nemýľte si ho však s európskym crossoverom s podobným názvom Captur.

Tento je určený Rusku a hoci používa základy B0 z Dacie Duster, má plne autonómny dizajn blízky francúzskemu originálu. Pritom dostane už čoskoro súrodenca v podobe kupé-SUV, ktoré má debutovať na augustovom autosalóne v Moskve. Podľa Coursimaulta má nová stratégia vniesť väčší poriadok do ponuky oboch automobiliek. Kým Dacia ostane pri zavedených modelových radoch, Renault dorazí do Brazílie, Indie či Ruska s vlastnými lowcostovo orientovanými modelmi, i keď technologicky spriaznenými s Daciou. Odčlenenie však nepochybne prinesie aj odlišnú cenovú politiku.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Dacia
Články podľa značiek