Westcotec: Briti majú ‘radar‘ na mobily. Má to však háčik

Cestné radary odhalia porušovanie povolenej rýchlosti a kamery zas zaznamenajú prejazd na červenú. Stále však žijeme v „zlatých časoch“. Systémov na kontrolu vodičov bude pribúdať. Ten najnovší sa objavil v britskom grófstve Norfolk. Namierený je proti chronickému neduhu – telefonovaniu za volantom.

02.08.2018 18:00
debata (8)
Nové zariadenie na monitorovanie telefonovania... Foto: Westcotec
Westcotec - radar na mobily Nové zariadenie na monitorovanie telefonovania počas jazdy pripomína výstražný radar, ktorý vás informuje o vašej aktuálnej rýchlosti. V tomto prípade je namontovaný na stĺpe cestného osvetlenia.
Radnica z britského grófstva Norfolk sa rozhodla bojovať proti telefonovaniu za volantom. Myslíme tým samozrejme, telefonovaním s mobilom v ruke. Ako prvá na svete nainštalovala na jednu zo svojich komunikácií „radar na mobily“. Ten je schopný odhaliť používanie mobilného telefónu v rozpore so zákonmi. Vyvinula ho spoločnosť Westcotec, ktorá sa bežne venuje dopravnému značeniu. Pritom stál vývoj a výroba relatívne skromnú sumu 6 000 libier, čo je približne 6 750 eur.

Ako je to funguje, ak systém nepoužíva žiadnu kameru, ktorá by „nachytala“ vodiča s telefónom v ruke? Jednoducho. Systém monitoruje rádiový a bluetooth signál. Ak sa z idúceho vozidla šíri ten prvý, je jasné, že z auta ktosi telefonuje a svoj telefón nemá pripojený k hands-free súprave alebo k infotainmentu na palube. V takomto prípade zariadenie upozorní vodiča na to, že porušuje zákon, rozsvietením tabule na stĺpe, podobne, ako keď vás radar informuje o vašej aktuálnej rýchlosti.

Zatiaľ však môžu byť britskí vodiči pokojní. Žiadnu pokutu nedostanú. Systém totiž nie je schopný zaznamenať poznávaciu značku vozidla. To síce nie je žiadny technický problém, stálo by to len pár ďalších eur, ale súvisí s iným problémom zariadenia. Súčasný „radar na mobily“ nevie identifikovať, kto vlastne v aute telefonuje, či ide o vodiča, alebo niektorého zo spolujazdcov, ktorí môžu používať telefón bez obmedzení.

Je tiež „bezzubý“ v prípade, ak za volantom vodič využije niektorú z dátových aplikácií na telefonovanie, napríklad Viber alebo Messenger. Napriek tomu nový systém neveští pre vodičov nič dobré. Westcotec už rokuje so strážcami zákona na Novom Zélande, v Argentíne aj v Slovinsku. Všetky tieto krajiny majú o novú technológiu záujem a ďalšie iste pribudnú. Nová verzia by už navyše mohla zvládnuť pomocou kamery identifikovať vodiča, z čoho by logicky vyplývali reštrikcie. A tie vraj nie sú ďaleko.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #smartfóny #pokuty #mobily #radar #Westcotec #mobilné telefóny
Články podľa značiek