Američania vyvíjajú ‘výfuk‘ pre elektromobily. Kvôli chodcom

Počet elektrifikovaných áut stále rastie a s tým aj riziko ohrozenia chodcov. Elektromobily, hybridy a plug-in hybridy totiž pri nízkych rýchlostiach vôbec nepočuť. Vyriešiť to má špeciálny výfuk spoločnosti Tenneco.

07.08.2018 12:00
debata
Nové výfukové potrubie pre hybridy a plug-in... Foto: SHUTTERSTOCK, Tenneco
Tenneco - výfuk pre elektromobily Nové výfukové potrubie pre hybridy a plug-in hybridy bude obsahovať kompaktný reproduktor, ktorý počas jazdy nízkymi rýchlosťami simuluje zvuk motora v režimoch, keď je spaľovací agregát vypnutý.

Elektrifikované autá sú síce prínosom pre životné prostredie, ale majú kuriózny problém. Ľahšie sa dostávajú do konfliktu s chodcami. Platí to nielen pre čisté elektromobily, ale aj pre hybridy a plug-in hybridy, ktoré pri nízkych rýchlostiach s vypnutým motorom prakticky nepočuť. Chodec potom netuší, že v jeho blízkosti sa nachádza idúce auto. Tento problém nie je nový. V centre pozornosti zákonodarcov boli však zatiaľ len elektromobily. Viacerí výrobcovia riešili riziko zrážky s chodcom reproduktorom. A teraz sa čosi podobné chystá aj pre hybridy a plug-in hybridy.

Od roku 2020 bude musieť každý elektromobil, hybrid a plug-in hybrid v USA pri rýchlostiach do 19 míľ za hodinu (32,4 km/h) produkovať presne špecifikovaný zvuk. Pri vyšších rýchlostiach sa systém vypne, keďže vozidlo o sebe dáva vedieť hlukom odvaľujúcich sa pneumatík. Na pripravovanú legislatívu už zareagovala americká spoločnosť Tenneco, ktorá vyvinula špeciálny výfuk pre hybridy. V podstate ide o bežný výfuk s tým rozdielom, že jeho súčasťou bude aj malý reproduktor. Tenneco má ambíciu, aby bolo zariadenie čo najmenšie a najľahšie, a bolo ho možné inštalovať bez veľkých nákladov do širokého spektra áut.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #elektromobily #bezpečnosť cestnej premávky #Tennaco
Články podľa značiek