Lexus IS: Náhrada za ‘efko‘ dostane 3,5-litrové bi-turbo

Úžasný Lexus IS F poháňaný obrím päťlitrovým 8-valcom je dnes už minulosťou. No chystá sa nová zbraň. Použije pritom agregát z limuzíny LS 500. Menší zdvihový objem doženie dvojicou turbodúchadiel.

13.08.2018 12:00
debata
Niekdajší Lexus IS F je síce minulosťou, ale o... Foto: Lexus
Lexus - motor 3,5 V6 bi-turbo Niekdajší Lexus IS F je síce minulosťou, ale o adrenalín by sa mala v budúcnosti postarať nová verzia IS 400 F Sport s výkonom minimálne 310 kW. Pochádzať bude s 3,5-litrového dvakrát preplňovaného 6-valca.

Štvrtú generáciu Lexusu IS možno očakávať v priebehu najbližších dvoch rokov. Postavená bude na platforme GA-L s pohonom zadných kolies, dobre známej z kupé LC a piatej generácie vlajkovej lode LS. Takže si na rozdiel od väčšej limuzíny ES zachová klasickú prémiovú koncepciu s pozdĺžne uloženými motormi. A keďže práve IS bol prvým Lexusom dostupným v športovej verzii F, chystá sa aj jeho ostrá verzia.

Lenže na päťlitrový 8-valec s výkonom 311 kW máme zabudnúť. Ten istý agregát sa pritom objavil v ešte výkonnejšej verzii v modeloch RC F, GS F a LC 500, zatiaľ čo IS F zmizol z v súčasnej generácii z ponuky. Na trhu ostala iba verzia IS 300 s 2-litrovým turbom a 8-stupňovou automatickou prevodovkou, a hybrid IS 300h s 2,5-litrovým 4-valcom. IS F tak čiastočne nahradí vo štvrtej generácii IS 400, poháňané motorom 3,5 V6 s dvomi turbodúchadlami.

Nebude plnou náhradou za niekdajšie športové IS F, ale skôr novou verziou F Sport s lepšou dynamikou. Môžeme očakávať, že dostane väčšie kolesá, posilnené brzdy, športové odpruženie a aerodynamický tuning karosérie. Nový agregát s kódovým označením V35A-FTS má mať výkon 310 kW a maximálny krútiaci moment 600 Nm. V modeloch LC 500 a LS spolupracuje s desaťstupňovou automatickou prevodovkou. Podobne by to teda malo byť aj v IS.

Práce na vývoji novej generácie sa začali už v roku 2015 ako projekt 400A a jeho výsledok by sme mali vidieť v roku 2020. Dovtedy je ešte dosť času, takže nie je vylúčené, že motor dovtedy ponúkne ešte vyšší výkon.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus #Lexus IS
Články podľa značiek