Mercedes Benz: Nové GLE sa samo vyslobodí, keď zapadne

Nemecká automobilka zo Stuttgartu sa vždy snaží poskytnúť zákazníkom maximálnu bezpečnosť a pohodlie. Aby zostala verná svojej povesti, vyvinula systém, ktorý pomôže hlavne milovníkom nespevnených ciest.

17.08.2018 06:00
hartvoorautos Foto:
Nová generácia modelu GLE v kamufláži.
debata

SUV a crossovery vládnu súčasnému automobilovému svetu. Svojimi vlastnosťami a schopnosťami dokážu osloviť široké spektrum zákazníkov. Jedna skupina oceňuje ich vlohy pre jazdu v ľahkom teréne, druhá si zas vychutnáva pocit väčšej pasívnej bezpečnosti a dostatok priestoru v interiéri.

Kým crossovery sa väčšmi zameriavajú na mesto, modely patriace do kategórie SUV ochotne presedlajú aj na nespevnenú vozovku. Lenže pri súčasných SUV už nie je samozrejmosťou permanentný pohon oboch náprav a prevodovka zohľadňujúca náročnejší terén. Navyše redukčná prevodovka a uzávierky diferenciálov ostali výsadou pravých off-roadov.

Mercedes-Benz však pripravil pre novú generáciu modelu GLE novinku, ktorá vracia športovo-úžitkovým autám stratenú reputáciu. Nový asistenčný systém dokáže auto vyslobodiť, keď zapadne v nespevnenom teréne. Ide hlavne o uviaznutia v snehových závejoch, v bahne a v piesočných dunách.

Systém je zabudovaný do aktívneho vzduchového podvozka eABC. Ten sa skladá z aktívnych tlmičov, ktoré sú doplnené o elektromotor na každom kolese. Elektromotory dokážu zmeniť výšku tlmiča až o 10 cm. Súčasťou systému je režim Free Drive, ktorý vozidlo rýchlo zdvíha a znižuje. Tým vzniká dojem, že sa auto hojdá. Následne začnú kolesá synchronizovane zaberať, aby sa zapadnuté auto postupne posunulo na pevnejší podklad. Ide o niečo podobné, ako keď sa vodič snaží automobil vyslobodiť opakovaným pohybom vpred a vzad.

Novým systémom bude možné vybaviť len vozidlá so 48-voltovým elektrickým okruhom, keďže elektromotory vyžadujú príkon 3 kW. Znamená to, že takto vylepšené GLE bude „mild-hybridom“ so štartér-generátorom, ktorý zvýši výkon pohonnej sústavy o 16 kW.

Nová generácia bude skutočne terénne ladené SUV aj vďaka off-roadovému príplatku, ktorý bude zahŕňať zvýšenú svetlosť podvozka o 50 milimetrov a dokonca redukčnú prevodovku. Keď k tomu pripočítame aj avizované predĺženie karosérie vrátane rázvoru, nová generácia modelu GLE by sa mohla stať skutočným viacbojárom v ponuke stuttgartskej značky. Veľkosťou sa priblíži modelu GLS, schopnosťami v teréne ikonickej triede G a zároveň ostane rodinným SUV vyššej strednej triedy.

Nová generácia Mercedes-Benz GLE sa dostane do predaja ešte koncom tohto roka. Potom budú nasledovať výkonné verzie 53 a 63 z dielne divízie AMG. Je pravdepodobné, že technické novinky sa dostanú aj do elegantnejšieho derivátu GLE kupé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #nová generácia #Mercedes-Benz GLE #mild-hybrid #zapadnutie #vyslobodenie sa #podvozok eABC #režim Free Drive
Články podľa značiek