Toyota Verso v Európe končí. Bez hybridu nemala šancu

Segment MPV prišiel v Európe o ďalšieho zástupcu. Móde SUV a crossoverov nedokázala odolať Toyota Verso. Ku koncu kariéry v Európe jej dopomohla aj absencia hybridného pohonu.

22.08.2018 06:00
goodbye-toyota-verso  4 Foto:
Toyota Verso nikdy nebola v ponuke ako hybrid.
debata (2)

Súčasná situácia na automobilovom trhu nepraje viacúčelovým autám známym pod skratkou MPV. Ich cieľovou skupinou boli viacpočetné rodiny, ktoré dnes zväčša presedlávajú na stredne veľké SUV alebo veľké crossovery. Tie okrem vyššej svetlej výšky a možnosti voľby pohonu oboch náprav prinášajúcich väčší pocit bezpečia ponúkajú aj lepšiu možnosť dizajnovo vyniknúť.

Toyota Verso
Toyota Verso
+3Toyota Verso
Pre fanúšikov Toyoty by ani konzervatívnosť vzhľadu nemusela byť prekážkou, no odrádzala ich skutočnosť, že Toyota Verso nikdy nebola v ponuke ako hybrid. Práve hybridizácia sa pre Toyotu stala hlavnou devízou v konkurenčnom boji. Kým od uvedenia na trh prvého Priusu uplynulo už dvadsať rokov, vtedajšie dve generácie Toyoty Corolly Verso a neskôr Toyoty Verso nikdy nedostali hybridný pohon.

V súčasnosti je na Európskom trhu v ponuke Yaris hybrid, Auris hybrid, Prius, Prius+ a hlavne Toyota RAV4 hybrid. Práve posledný menovaný model sa teší veľkej obľube, keďže zo všetkých predaných modelov RAV4 od začiatku roka 2018 bolo až 88% poháňaných hybridnou sústavou.

Toyota Verso vyrábaná v Turecku bola na záver v ponuke s 1,6-litrovým vznetovým agregátom a dvomi zážihovými motormi s objemom 1,6 a 1,8 litra. Po stiahnutí z predaja tak ostane jediným MPV Toyoty model Prius+.

Ten to však nebude mať vo zvyšnej konkurencii v Európe vôbec ľahké. Lídrom segmentu je Renault Scénic, ktorého sa od začiatku roka predalo 57 559 kusov. Druhým najpredávanejším MPV je zatiaľ Volkswagen Touran a tretie miesto patrí Citroënu C4 Spacetourer.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #hybrid #koniec výroby #Toyota Verso
Články podľa značiek