Bugatti Divo: Toto je nové najdrahšie auto sveta. Cenou vyráža dych

Nestačí vám Bugatti Chiron za 2,4 milióna eur či Chiron Sport za 2,65 milióna eur? Tak potom si odložte dvojnásobok. V Molsheime totiž pracujú na Bugatti Divo. Vznikne len 40 vzácnych exemplárov.

22.08.2018 17:00
debata (5)
Bugatti Divo dostane základ z Chironu Sport,... Foto: Bugatti
Bugatti Divo - 2018 Bugatti Divo dostane základ z Chironu Sport, dizajnovo sa však má odlišovať. A má byť tiež ľahšie a rýchlejšie v zákrutách. Maximálka klesne na 385 km/h. To práve kvôli potrebnému prítlaku.

Bugatti úspešne predáva svoj hriešne drahý Chiron, a to tak kupé, ako aj odľahčený Chiron Sport. To však nie je koniec. Čoskoro predstaví automobilka z Molsheimu model, ktorý svojich súrodencov celkom zatieni. Minimálne cenou. Ponesie názov Divo a zatiaľ ho videla len malá hŕstka potenciálnych záujemcov na internej akcii v Los Angeles a následne v New Yorku. Čoskoro sa však chystá verejná premiéra. A tak padajú ďalšie tabu.

Bugatti prezradilo, že Divo má vynikať ešte nižšou hmotnosťou ako Sport a ešte vyšším aerodynamickým prítlakom. V súvislosti s tým by mala byť rýchlosť obmedzená na 385 km/h. Divo tak nebude rýchlejšie ako Chiron, ale na okruhoch ho celkom určite porazí. Akcelerácia na stovku má totiž podliezť 2,5 sekundy a na dvojnásobok 6,5 sekundy. Pritom bude tento extrémny hyperšport schválený aj pre prevádzku na bežných komunikáciách.

Názov si Divo si novinka požičala od slávneho... Foto: Bugatti
Bugatti Divo - 2018 Názov si Divo si novinka požičala od slávneho francúzskeho pretekára Alberta Diva, ktorý za volantom Bugatti Typ 35 ovládol preteky Targa Florio v sezónach 1928 a 1929.

Ako inak, základom je Bugatti Chiron aj s jeho „šialeným“ štyrikrát preplňovaným 16-valcom s objemom ôsmich litrov a výkonom 1 500 koní (1 103 kW). Možno že ich v Dive ešte pár pribudne. V porovnaní s Chironom má však Divo staviť na autonómnejší dizajn, čo potvrdzujú aj prvé zverejnené snímky detailov. V Molsheime vznikne len 40 exemplárov. Cena je naozaj extrémna. Za každý si bude automobilka účtovať od zákazníkov päť miliónov eur! Kde sú tie časy, keď sa nám miliónový Veyron zdal hriešne drahý?

Názov si Divo požičalo od slávneho francúzskeho pretekára Alberta Diva, ktorý za volantom Bugatti Typ 35 ovládol preteky Targa Florio v sezónach 1928 a 1929. Oficiálna premiéra sa odohrá 24. augusta v rámci The Quail – A Motorsports Gathering v Kalifornii. Uvidíme, či nájde Bugatti „šialencov“ ochotných zaplatiť požadovanú sumu. Na druhej strane je to ochrana pred priekupníkmi áut, ktorí kupujú limitované superšporty hneď od začiatku len s cieľom následného predaja, čím automobilky okrádajú o milióny eur.
Bugatti Divo - 2018
Bugatti Divo - 2018
+3Bugatti Divo - 2018

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bugatti #Bugatti Chiron #Bugatti Divo
Články podľa značiek