Kia ProCeed: Nový shooting brake zo Žiliny sa už rysuje! Toto je prvá snímka

Po hatchbacku a kombi Sportswagon prichádza na rad tretia karosárska verzia novej Kie Ceed. A je sa na čo tešiť. Toto totiž nebude fastback podľa vzoru sesterského Hyundaia i30, ale atraktívny shooting brake odvodený z vlaňajšej štúdie Proceed Concept.

30.08.2018 18:00
debata (2)
ProCeed prezrádza zatiaľ len dizajn zadnej... Foto: Kia
Kia ProCeed - 2018 ProCeed prezrádza zatiaľ len dizajn zadnej časti. Svetlá budú na rozdiel od hatchbacku a kombi SW prepojené svetelnou lištou. Široký postoj zvýrazní dynamický charakter tejto verzie.
Len nedávno Kia uviedla na trh tretiu generáciu Ceedu v podobe hatchbacku a kombi a už sa na svetlo sveta derie tretia karosárska verzia. Hoci ponesie názov ProCeed, čo je veľmi podobné názvu predchádzajúceho 3-dverového modelu pro_cee’d, nebude s ním mať nič spoločné. A to ani koncepčne. Nečakajte dokonca ani na derivát sesterského Hyundaia i30 Fastback so splývavou siluetou. Nový ProCeed bude inšpirovaný krásnou štúdiou Proceed Concept, ktorú automobilka predstavila vlani na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

Kia hovorí, že novinka skombinuje impozantný športový dizajn s priestrannosťou a všestrannosťou. Vychádza nám z toho teda jasný shooting brake, športovo ladené kombi so zníženým profilom strechy. Predstavu o ňom si však zatiaľ môžeme urobiť len na základe prvej oficiálnej snímky, ktorá zachytáva zadnú časť karosérie, bohužiaľ, tak trochu „utopenú“ v tme. To najdôležitejšie však vidieť – svetlá prepojené svetelnou lištou a široký postoj, zvýrazňujúci dynamický charakter tejto verzie.

Motory si Proceed požičia z nového Ceedu, čo znamená 4-valec 1,4 MPI (74 kW), preplňovaný 3-valec 1,0 T-GDI (88 kW), 4-valec 1,4 T-GDI (103 kW) a tiež 4-valcový diesel 1,6 CRDi (85, 100 kW). Vrcholom pre GT sa stane preplňovaný agregát 1,6 T-GDI (147 kW). Viac sa dozvime počas premiéry 2. októbra na autosalóne v Paríži. Lenže Proceed dostane aj ďalších dvoch súrodencov. Štvrtým členom rodiny sa má stať crossover. Medzi súčasným Stonicom a väčším Sportage je totiž stále dostatočný priestor na ďalší model, najmä ak sa šušká, že nová generácia Sportage by mala mierne vyrásť.

Otázkou ostáva, či pôjde len o derivát so zvýšeným podvozkom a ochranou spodných partií karosérie, alebo plne autonómny model. Dozvieme sa to na budúci rok, keď má crossover plánovanú premiéru. Piata karosárska verzia zostáva zahalená tajomstvom. Mohlo by však ísť o sedan odvodený z Kie Forte, ktorá nie je u nás v ponuke. V každom prípade Kia neplánuje fastback, kabriolet ani trojdverový hatchback.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Ceed #Kia Proceed
Články podľa značiek