Nissan Juke: Nová generácia mešká. Má opäť rozdeľovať

Avantgardný crossover Nissan Juke je na trhu od roku 2010. Až ten budúci ho nahradí druhá generácia. Nebude to mať ľahké. Za jej úspechom má stať opäť kontroverzný dizajn.

05.09.2018 16:00
debata
Nová generácia nebude evolúciou tej predošlej.... Foto: Nissan
Nissan Gripz Concept - 2015 Nová generácia nebude evolúciou tej predošlej. Nissan chce, aby Juke opäť šokovalo a rozdeľovalo. Aj preto sa jeho príchod oneskorí. Najbližšie mu asi bude koncept Gripz z roku 2015.
Malým Juke Nissan tak trochu predbehol dobu. Na svet svoj crossover s kontroverzným dizajnom uviedol v roku 2010, teda o tri roky skôr, ako sa objavili konkurenti v podobe Peugeotu 2008 alebo Renaultu Captur. Úspech na seba nenechal dlho čakať. Nissan udrel podobne ako s Qashqaiom klinec priamo po hlavičke a v správny čas. Ročne umiestnil len v Európe okolo 100 000 kusov. Dnes však už ťahá ôsmy rok kariéry, čo je naozaj nezvyklé. Pôvodne to tak byť nemalo. Nissan chcel novú generáciu predstaviť už v roku 2016, čo znamená, že mešká dva roky a ešte jeden bude.

Za sklzom vraj stojí práve dizajn, ktorý má ostať základným pilierom úspechu. V tomto smere nesmie urobiť Nissan chybu, a tak si dal radšej čas. Chce totiž, aby práve avantgardné tvary ostali hlavným argumentom pre kúpu Juke. A to nie je ľahké vzhľadom na ikonické línie súčasnej generácie. Pritom má byť iný ako koncept IMx aj ako nový Leaf. Jednoducho, bude opäť svetom samým pre seba. Dizajn sa v súčasnosti rodí v štylistickom centre automobilky v Londýne. Naznačuje ho štúdia Gripz z roku 2015. Šéfdizajnér Alfonso Albaisa tvrdí, že bude publikum opäť rozdeľovať a že rozhodne nepôjde len o evolúciu.

Dôležitosť dizajnu vyplýva aj z toho, že technicky bude Juke spriaznený s novou generáciou Renaultu Clio, s ktorým bude zdieľať platformu aj pohonné jednotky. Očakávať máme 3-valec 0,9 TCe aj nový silnejší 4-valec 1,3 TCe. Pôvodné špekulácie, že Juke príde o naftové motory, sa nepotvrdili. Pod kapotou ostanú, ale len pre vybrané trhy. Svetu sa predstaví v priebehu budúceho roka, no stále nie je zrejmé kedy a kde to bude. Nepochybne sa neskôr objaví aj ostrá verzia Juke Nismo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Nissan Juke #Nissan Gripz
Články podľa značiek