Koenigsegg Ragnarok: Blíži sa koniec sveta. ‘Švédsky Chiron‘ bude mať 1 440 koní!

Švédsky výrobca hyperšportov končí s výrobou modelu Agera. Nahradí ho ešte extrémnejší stroj. Dá zabrať aj Bugatti.

06.09.2018 19:00
debata
Názov Ragnarok je odvodený zo severskej... Foto: Koenigsegg
Koenigsegg Ragnarok - 2019 Názov Ragnarok je odvodený zo severskej mytológie. A neznamená nič iné ako „koniec sveta“. Nová švédska beštia od neho ďaleko nebude.

Koenigsegg má v súčasnosti v ponuke dve modelové rady – ostrú Ageru a brutálne silnú, ale predsa len civilnejšiu Regeru. Kúpiť si však ani jeden z modelov už nemôžte. Osemdesiatkusová séria Regery je beznádejne vypredaná a z Agery vznikajú už len posledné exempláre 25-kusovej „limitky“ RS, ktorá zlomila hneď päť svetových rýchlostných rekordov. A tie majú tiež svojich zákazníkov. Aby sa zachovala exkluzivita, viac kusov Koenigsegg neplánuje.

Takže švédsky výrobca hyperšportov musí prísť s niečím novým. A aj sa tak stane. V plnom prúde sú už totiž práce na nástupcovi Agery s názvom Ragnarok. A ten má pôvodný model s výkonom 1 177 koní (866 kW) prekonať po všetkých stránkach. Za všetko hovorí jeho preplňovaný 8-valec, ktorý bude posielať ku kolesám neuveriteľných 1 440 koní, teda rovných 1 160 kW. To už nie je naozaj ďaleko od tisícpäťstokoňového Bugatti Chiron. Napriek turbodúchadlám má pritom agregát točiť až 9 000 otáčok za minútu.

Táto porcia výkonu je o to fascinujúcejšia, že sa bavíme o aute, ktorého hmotnosť bude len okolo 1 200 kg. Dynamika hyperšportu, ktorý má viac koní ako kilogramov bude musieť byť vskutku omračujúca. Napokon, názov Ragnarok znamená v severskej mytológii koniec sveta. Viac sa dozvieme až na budúcoročnom jarnom autosalóne v Ženeve, kde má Ragnarok absolvovať svetový debut.

Ak by ste náhodou mali záujem, treba sa poponáhľať. Koenigsegg už totiž prijíma objednávky. To napriek tomu, že budúci zákazníci svoje vytúžené auto ešte nevideli a tak skoro ani neuvidia. Spomeňme, že na nový Konigsegg čakali zákazníci bežne aj štyri roky. S Ragnarokom to byť iné nemusí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Koenigsegg #Koenigsegg Agera #Koenigsegg Ragnaroq
Články podľa značiek