Lada: Nebojte sa. Stará ‘Niva‘ neodchádza. Prežije rok 2020!

Koncept Lada 4x4 sa stal hlavnou hviezdou moskovského autosalónu. Nepochybne predznamenáva príchod novej „Nivy“. Nie každému je však zmena koncepcie ruskej legendy po chuti. AvtoVaz preto zvažuje ďalšiu modernizáciu originálu.

10.09.2018 18:00
debata (1)
Lada 4x4, pôvodne Niva, je tu s nami už 41... Foto: AvtoVAZ
Lada Niva - 40 rokov Lada 4x4, pôvodne Niva, je tu s nami už 41 rokov. A tak skoro sa do dôchodku nechystá. Prežije minimálne rok 2020, pričom ju budú vyrábať paralelne s novou generáciou odvodenou z konceptu Vision 4x4.
Lada Niva je tu s nami od roku 1977. Štúdia 4×4, predstavená na práve prebiehajúcom autosalóne v Moskve, však nepochybne veští jej koniec. Vo finálnej podobe sa síce bude musieť vzdať zadných krídlových dverí či digitálneho kokpitu, no v základe by už k veľkým zmenám prísť nemalo. Jednoducho, koncept Vision 4×4 je novou „Nivou“, dnes predávanou pod obchodným názvom 4×4. Nie každému je však po chuti. Jednoducho preto, že nová „Niva“ postavená na platforme CMF-B LS aliancie Renault-Nissan bude musieť zmeniť DNA. Časy sa menia a čosi ako tuhá zadná náprava a redukčná prevodovka, navyše s permanentným pohonom 4×4, už priestor v triede SUV nemajú.

Neznamená to, že by pripravovaná novinka zvládla v teréne menej ako 41 rokov starý originál, veď technika neuveriteľne pokročila, ale zarytým vyznávačom klasiky to nevyhovoríte. A navyše tu bude problém s cenou. Nová Niva bude určite drahšia. Lenže zatiaľ nie je situácia so striedaním stráží až taká horúca. Kým dorazí koncept na výrobné linky, ubehne ešte niekoľko rokov. Štart je plánovaný na rok 2022. Takže stará dobrá Niva sa len tak „nevyparí“. Vydrží minimálne ešte štyri roky. To už bude v polovici piatej dekády. A ani to nemusí byť jej úplný koniec.

Podľa viceprezidenta Renaultu pre euroázijský trh Nicolasa Maureho, ktorý ešte donedávna zastával funkciu šéfa Lady, AvtoVaz plánuje vyrábať starú ladu 4×4 paralelne popri tej novej. Je to ikona a navyše sa jej stále darí. „Niva je aktuálne so 17 824 registrá­ciami za prvých šesť mesiacov tohto roka 14. najpredáva­nejším modelom na ruskom trhu a svojich priaznivcov má aj za hranicami. Takže je možné, že ruská legenda sa dožije päťdesiatky a že ju dokonca modernizujú. Na trhu by sa nemali tieto autá vzhľadom na rozdielnu koncepciu a cenu kanibalizovať. Lada by tak pritiahla nových zákazníkov bez toho, aby stratila tých starých.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Niva #Lada 4x4 #Lada Vision 4x4
Články podľa značiek