Volvo 360c: Aj Švédi sa pripravujú na autonómnu budúcnosť

Technológia autopilotov postupuje míľovými krokmi a v budúcnosti úplne zmení autá aj dopravu. Volvo preto už dnes rieši otázky spojené s autami bez vodičov. Niektoré odpovede dáva štúdiou 360c. Napríklad ako chrániť cestujúcich, ktorí počas jazdy spia.

11.09.2018 19:00
debata (1)
Futuristický koncept plne autonómneho... Foto: Volvo
Volvo 360c Concept - 2018 Futuristický koncept plne autonómneho elektromobilu ukazuje, ako sa vplyvom nových samoriadiacich technológií zmení architektúra celého vozidla.

Volvo síce nedorazí na nadchádzajúci autosalón v Paríži a ani ten ženevský na jar budúceho roka, to ale neznamená, že nemá čo ukázať. Už dnes sa pripravuje na autonómnu budúcnosť, ktorá bude najväčšou revolúciou v dejinách automobilového priemyslu a v doprave. Autá bez vodičov posunú cestovanie na celkom novú úroveň. Súvisí s tým však stále veľa nedoriešených otázok. Niektoré odpovede preto Volvo hľadá vo futuristickej štúdii 360c.

Ide o koncept autonómneho elektromobilu s celkom novou architektúrou interiéru. Umožňuje využiť kabínu na štyri účely – ako prostredie na spánok, ako mobilnú kanceláriu, pre zábavu alebo ako obývačku. Volvo v tom vidí príležitosť, ako v budúcnosti konkurovať autobusovej, železničnej a dokonca aj leteckej doprave na krátke vzdialenosti. To všetko v komforte, pohodlí a súkromí, ktoré dokáže poskytnúť len individuálna doprava.

Dôležitým prvkom autonómneho Volva je... Foto: Volvo
Volvo 360c Concept - 2018 Dôležitým prvkom autonómneho Volva je komunikácia s okolitým prostredím pomocou svetiel, zvukov či znakov. Tie budú informovať ostatných účastníkov premávky o tom, čo sa auto chystá urobiť. Nikdy však nemá vydávať povely.

Volvo tiež tvrdí, že možnosť relaxovať a pracovať v aute znamená využiť čas cestovania oveľa produktívnejšie ako doteraz, čo prinesie aj zmeny v životnom štýle. „Ľudia budú menej závislí od blízkosti miest. Autonómne autá im umožnia žiť vo väčšej vzdialenosti,“ tvrdí Marten Levenstam, šéf stratégie Volva. Dokonca tvrdí, že ďalšími benefitmi bude väčšia sloboda v obytných štvrtiach, menší tlak na cenu nehnuteľností a dostupnejšie vlastníctvo domov.

Interiér stratil miesto vodiča. Slúžiť môže na... Foto: Volvo
Volvo 360c Concept - 2018 Interiér stratil miesto vodiča. Slúžiť môže na relax, spánok, zábavu alebo prácu.

Koncept sa tiež zaoberá komunikáciou medzi vozidlom a ostatnými účastníkmi dopravy. Základnou filozofiou má byť snaha, aby auto uviedlo svoje vlastné zámery ostatným účastníkom a nikdy nevydávalo pokyny alebo inštrukcie ostatným. „Naša výskumná štúdia ukazuje, že je to najbezpečnejší spôsob, ako komunikovať,“ hovorí Malin Ekholm, viceprezident bezpečnostného centra. Komunikácia by pritom mala prebiehať pomocou vonkajších zvukov, farieb, vizuálnych prvkov, pohybov, ako aj ich kombináciou.

Bezpečnosť spiacich pasažierov vyriešilo Volvo... Foto: Volvo
Volvo 360c Concept - 2018 Bezpečnosť spiacich pasažierov vyriešilo Volvo zadržiavacou prikrývkou.

Aby to bolo efektívne Volvo sa prihovára za univerzálny štandard znakov, ktoré by boli záväzné pre všetkých výrobcov autonómnych áut. Ale 360c rieši aj ďalšie otázky, ktoré neboli zatiaľ témou konvenčných áut riadených vodičmi. Napríklad bezpečnosť spiacich pasažierov, ktorí budú počas jazdy ležať. Čo sa stane ak vozidlo havaruje? Odpoveďou je špeciálna prikrývka, ktorej súčasťou je zadržiavací systém, podobný trojbodovým pásom.

„Model 360c považujeme za akýsi úvod do konverzácie, pričom ďalšie nápady a odpovede budú prichádzať postupne, ako sa budeme dozvedať viac informácií,“ povedal Marten Levenstam. „Napriek tomu veríme, že plne autonómne riadenie má potenciál od základov zmeniť našu spoločnosť v mnohých ohľadoch. Bude mať hlboký dopad na to, ako budú ľudia cestovať, ako budeme projektovať naše mestá a ako budeme využívať infraštruktúru,“ dodal.
Volvo 360c Concept - 2018
Volvo 360c Concept - 2018
+15Volvo 360c Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Volvo #autonómne riadenie #autonómne autá #Volvo 360c
Články podľa značiek