Ford: Elektrický crossover nebude Mach 1. Príde o dva roky

Aj Ford plánuje veľkú elektrickú ofenzívu. Jej vlajkovou loďou sa stane crossover inšpirovaný legendou Mustang. Názov Mach sa však priaznivcom americkej ikony nepáči. Na prvej snímke pripravovaného ekologického Fordu tak zatiaľ chýba označenie.

12.09.2018 19:00
debata (1)
Označenie Mach 1 sa na pripravovanom... Foto: Ford
Ford EV - 2020 Označenie Mach 1 sa na pripravovanom elektrickom crossoveri pravdepodobne neobjaví. Dizajnové odkazy na legendárny Mustang Mach 1 však novinke ostanú. Je to zrejmé z prvej oficiálnej skice zadných partií, najmä z grafiky svetiel.

Ford má s elektromobilmi nejaké tie skúsenosti. Najmä vďaka Focusu Electric, ktorý predstavil v roku 2011. Veľkú dieru do sveta s týmto ekologickým derivátom sériového hatchbacku však nespravil. Elektrická budúcnosť automobilky má patriť celkom inému modelu. A Ford na ňom už intenzívne pracuje. Prvú zmienku zverejnil v máji tohto roka spolu s informáciou, že pôjde o crossover s názvom Mach 1. Automobilka chcela totiž pôvodne vyťažiť maximum z odkazu na legendárny Ford Mustang Mach 1. Lenže tento nápad sa nestretol s priaznivým ohlasom milovníkov ikonického amerického muscle car.

Tí by toto označenie elektrického crossovera s predným náhonom považovali za totálne popretie tradície. A zdá sa, že Ford ich námietkam vyhovel. Prvá zverejnená skica, zachytávajúca zadné partie očakávanej novinky, nenesie totiž žiaden názov. Paralela s Mustangom tu ale je. Aspoň štylistická, čo vidieť na tvare zadných svetiel. Takže na tomto zámere sa nič nemení. Ani na plánovaných parametroch, podľa ktorých by mal batériový crossover zvládnuť na jedno nabitie približne 480 km a na trh byť uvedený v roku 2020. Po ňom bude nasledovať ďalších pätnásť elektromobilov, do ktorých Ford investuje 11 miliárd dolárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Mach 1
Články podľa značiek