FAW: Číňania kúpili šéfa dizajnu Rolls-Royce!

V najbližších rokoch môžeme očakávať expanziu čínskych automobiliek v Európe. A tie nenechávajú nič na náhodu. Chcete dôkaz? Spoločnosť FAW práve získala Gilesa Taylora – dnes už bývalého šéfdizajnéra Rolls-Royce, ktorý priviedol len nedávno na svet nový Phantom či Cullinan.

13.09.2018 19:00
debata (6)
Giles Taylor má bohaté skúsenosti s dizajnom... Foto: Rolls-Royce
Giles Taylor Giles Taylor má bohaté skúsenosti s dizajnom prémiových limuzín. Navrhoval Jaguare, ale aj modely značky Rolls-Royce.
V sedemdesiatych rokoch expandovali do Európy a USA japonské automobilky a na prelome tisícročí tie kórejské. Teraz môžeme očakávať podobný scenár s čínskymi výrobcami. Napokon, prvá lastovička v podobe značky Lynk & Co, patriacej pod gigant Geely, ktorá štartuje európsku produkciu v závode Volva v belgickom Gente, tu už je. A prídu ďalšie. Číňania sa učia podľa vzoru svojich predchodcov. Rozhodli sa nakúpiť tých najlepších ľudí a vytvoriť centrály v Európe. Qorosu to síce pred troma rokmi nevyšlo, ale koncernu FAW to vyjsť môže.

A nechce nechať nič na náhodu. Do jeho služieb prichádza vychytený dizajnér Giles Taylor, donedávna šéfdizajnér prestížnej britskej značky Rolls-Royce. Spod jeho pera vyšli najnovšie modely Phantom či Cullinan, ale aj futuristický koncept 103ex. To však nie je koniec. Na „svedomí“ má aj Jaguar XJ či XK, pretože rovnakú funkciu zastával pred rokmi v Jaguari. A teraz mieri do čínskeho koncernu FAW. Ale nie do Číny. Spoločnosť totiž vytvorí nové štylistické centrum v nemeckom Mníchove, ktorému bude šéfovať.

Taylor bude zodpovedný za dizajn sériových produktov, za koncepty aj stratégiu. Hlavnou náplňou sa však má stať značka Hongqi, ktorá je vlajkovou loďou skupiny. „Hongqi je najstaršou čínskou automobilovou značkou a má za sebou veľmi pestrú minulosť. Teším sa na fascinujúcu misiu nielen pre Hoingqi, ale celú skupinu FAW, pre ktorú chystáme nové produkty,“ uviedol Taylor vo vyhlásení. Nadšený je aj Xu Liuping, šéf FAW. „V rámci globalizácie máme ideálnu príležitosť na stanovenie nových meradiel. Potrebujeme skúsený tím, ktorý dokáže spojiť našu kultúru s našimi víziami.“

Liuping oceňuje, že Taylor má bohaté skúsenosti s konštrukciou špičkových limuzín a verí že sa mu podarí vybudovať novú prestížnu značku, tú najlepšiu v Číne a slávnu po celom svete. Zdá sa teda, že FAW si nekladie menšie ciele, ako konkurovať tým najprestížnejším európskym výrobcom vrátane veľkej nemeckej trojky, Porsche, Jaguaru a Volvu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongqi #Giles Taylor #FAW
Články podľa značiek