Škoda Popular? Možno sa vráti ako nástupca Rapidu

V Paríži predstaví Škoda koncept Vision RS, ktorý je predskokanom nástupcu praktického Rapidu. Testy sériovej verzie sú už v plnom prúde, no názov ostáva záhadou. V hre je Felicia, Favorit aj Popular.

14.09.2018 19:00
debata (3)
Pod touto kamuflážou sa skrýva nástupca... Foto: Škoda-Auto
Škoda Spaceback - 2019 Pod touto kamuflážou sa skrýva nástupca súčasného modelu Rapid Spaceback. Liftback z ponuky vypadne. Zato nový hatchback podstatne narastie a zaútočí ja na VW Golf.

Niet najmenších pochybností, že parížsky koncept Škoda Vision RS predznamená budúcnosť nástupcu súčasného Rapidu. Škoda nám už naservírovala skice exteriéru aj interiéru a tak chýba už len debut, ktorý má štúdia naplánovaný na druhého októbra. Názov sériovej novinky je však stále záhadou. Vyčítať ho nemožno ani z nových špionážnych snímok testovacích predsériových prototypov, ktoré sú chránené dôslednou kamuflážou.

Isté je len to, že Rapid to už nebude. Tento názov sa vraj príliš neujal. Špekulovalo sa preto dlho o označení Spaceback. To preto, že Rapid s karosériou liftback definitívne skončí a nasledovníka dostane len 5-dverový hatchback. Práve ten sa na trh dostal ako Rapid Spaceback. Lenže v Mladej Boleslavi urobili aj nad touto alternatívou krátky proces. Prednosť dostane pravdepodobne označenie pochádzajúce z histórie značky.

Novinka pôsobí tak trochu ako kombi. Veď dĺžkou... Foto: Škoda-Auto
Škoda Spaceback - 2019 Novinka pôsobí tak trochu ako kombi. Veď dĺžkou 4 356 mm prerastie aj Golf.

V hre sú názvy Favorit, ktoré niesla posledná autorsky vyvinutá Škoda v rokoch 1988 až 1995, alebo Felicia, ktorá bola nástupcom Favorita v rokoch 1994 až 2001. Ani tak to ale byť nemusí. Zdroje blízke mladoboleslavskej značke zmieňujú ešte jednu alternatívu. A tou je Škoda Popular. Vraj sa o nej naozaj intenzívne diskutuje. Na rozdiel od Favorita a Felicie však evokuje o čosi dávnejšiu históriu. Popular prišiel na trh v medzivojnovom období, v roku 1933 a na linkách vydržal až do roku 1946.

V každom prípade vieme, že novinka bude stáť na modernej platforme MQB s dĺžkou 4 356 a šírkou 1 810 mm. To znamená, že v porovnaní so súčasným Spacebackom bude o 52 mm dlhšia a až o 104 širšia. Platí to aj o rázvore náprav, ktorý sa natiahne o celých 48 mm na konečných 2 650. Takže očakávať môžeme skôr čosi ako „Octaviu hatchback“, než cenovo orientovaný model na pomedzí nižšej a nižšej strednej triedy, čosi ako český Golf. Dokonca o 88 mm dlhší! V ponuke Škody zároveň v budúcnosti zapláta dieru po Fabii Combi, ktorá skončí bez nástupcu.

Sériový model počíta s motormi 1,0 TSI, 1,5 TSI a na rozdiel od vynovenej Fabie, ktorá sa zbavila naftových agregátov, aj s dieselmi 1,6 TDI. Transmisiu zabezpečia 6-stupňové manulálne prevodovky a 7-stupňové dvojspojky DSG. Na finálnu podobu nástupcu Rapidu už dlho čakať nebudeme. Podľa najnovších informácií by sa mala novinka objaviť už začiatkom roka 2019. Premiéru by tak mohla mať napríklad na autosalóne vo Viedni, kde ukázala Škoda pred dvoma rokmi napríklad modernizovanú Octaviu s rozdelenými svetlami.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Rapid #Škoda-Auto #Škoda Popular #Škoda Felicia #Škoda Favorit
Články podľa značiek