Bugatti príde o kultový 16-valec. Kvôli emisiám

Súčasné srdce Bugatti Chiron nedostane nástupcu. Famóznemu 16-valcu zlomia väz emisné normy. Tento je posledný svojho druhu. Tvrdí to šéf značky Stephan Winkelmann.

17.09.2018 12:00
debata (2)
Motor Veyronu a Chironu je skutočným extrémom.... Foto: Bugatti
Bugatti - motor 8,0 W16 Motor Veyronu a Chironu je skutočným extrémom. Súčasná verzia má pritom ešte rezervy. Šušká sa, že výkon môže narásť až na 1 700 koní. Potom sa ale všetko zmení a Bugatti sa vydá cestou hybridov.
Bugatti je svetom samým pre seba. Tým dôvodom je najmä 16-valcový štyrikrát preplňovaný 8-litrový motor W16. Nikde inde nič podobné nenájdete. Od roku 2005 poháňal hyperšport Veyron a od vlani nový Chiron. Výkon sa pritom podarilo zvýšiť z pôvodných 1001 na 1 500 koní. Lenže v budúcnosti už tadiaľ cesta nevedie. Problémom však nie je samotná technológia, ako skôr ochrana životného prostredia. Kariéra fascinujúceho 16-valca sa s Chironom jednoducho chýli ku koncu.

Celkom otvorene o tom hovoril nový šéf molsheimskej značky Stephan Winkelmann, ktorý prišiel do Bugatti z Lamborghini len v januári tohto roka. „Skôr či neskôr legislatíva všetkých prinúti k radikálnym krokom. Nový 16-valec nebude, tento je posledný svojho druhu“. To veru nie je dobrá správa, ale svet sa mení a s ním aj Bugatti. „Vieme, že je to dokonalý motor, chceli by sme ho naďalej zlepšovať, ale ak chcete byť na vrchole, musíte vystihnúť správny moment pre zmenu,“ dodal Winkelmann.

A aká bude tá zmena? Cestu vidí Bugatti v menšom motore a elektrifikácii. „Ak hmotnosť batérií radikálne klesne a vďaka nim budeme môcť znížiť emisie na prijateľnú úroveň, potom je hybridizácia správnym smerom. Musí to byť ale akceptovateľné aj pre našich zákazníkov.“ Zas také horúce to ale zatiaľ nie je. Chiron je stále novinkou a nástupca príde najskôr v roku 2022. Dovtedy Bugatti privedie na svet ďalšie deriváty, podobne ako nové Divo. Šušká sa, že ich výkon by mohol narásť až na 1 700 koní. Rezervy na to súčasný 16-valec ešte má.
Bugatti Chiron Sport - 2018
Bugatti Chiron Sport - 2018
+12Bugatti Chiron Sport - 2018
Bugatti EB18-3 Chiron
Bugatti-EB-18-3-Chiron
+22bugatti W18  motor

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bugatti #Bugatti Veyron #Bugatti Chiron
Články podľa značiek