Toyota investuje pol miliardy do Uberu. Chce dohnať sklz v autopilotoch

Japonská Toyota investuje 500 miliónov dolárov do prevádzkovateľa alternatívnej taxislužby Uber Technologies. Akvizícia je súčasťou plánu na spoločný vývoj samoriadiacich áut, ktorý má pomôcť obom spoločnostiam dostihnúť náskok konkurencie na trhu s autonómnym riadením, uviedli obe firmy v spoločnom vyhlásení.

18.09.2018 19:00
debata
Cieľom spolupráce Uberu a Toyoty je urýchliť... Foto: Toyota
Toyota - Uber Cieľom spolupráce Uberu a Toyoty je urýchliť vývoj autonómnych áut. Dodávky Toyoty s novou spoločnou technológiou by chcel Uber nasadiť do prevádzky už v roku 2021.
Toyota je jednou z najväčších automobiliek na svete a Uber zas najväčším prevádzkovateľom alternatívnych taxislužieb. Obe spoločnosti zaostávajú za konkurenciou v rozvoji samoriadiacich áut, napísala agentúra Reuters. Dohoda prehĺbi súčasné vzťahy oboch firiem a vychádza zo stratégie generálneho riaditeľa Uberu Dara Khosrowshahiho, ktorý dáva prednosť vývoju autonómnych áut v rámci partnerstva.

Dohoda by tiež mohla vdýchnuť nový život aktivitám Uberu v oblasti samoriadiacich technológií. Od marca, keď autonómne SUV počas testov zabilo v Arizone chodca, firma stiahla svoje robotické vozidlá z ciest, prepustila stovky testovacích vodičov a uzavrela aktivity v Arizone, ktorá bola testovacím centrom autonómnych technológií. Investície ohodnocuje Uber na 72 miliárd dolárov. To je rovnako, na koľko ohodnotila Uber tohtoročná dohoda s firmou Waymo, samoriadiacou divíziou Alphabet.

Uber skombinuje svoj systém autonómneho riadenia s technológiou Guardian od Toyoty, ktorá ponúka automatické bezpečnostné prvky, ako udržiavanie auta v jazdnom prúde, ale neumožňuje, aby auto išlo bez zásahu vodiča. Kombinovaná technológia by mala byť integrovaná do malých dodávok Toyota Sienna, ktoré chce Uber nasadiť do prevádzky v roku 2021. Toyota je zas v porovnaní s konkurenciou menej agresívna v oblasti presadzovania plne autonómneho riadenia. Vyjadruje obavy a zameriava sa na čiastočne autonómne systémy.

Investovala však do vývoja a plánuje začať v roku 2020 testovať samoriadiace elektrické autá. Uber a Toyota uzavreli partnerstvo už skôr v oblasti projektu elektrickej mobility. Pred dvoma rokmi Toyota investovala bližšie nešpecifikovanú sumu do Uberu a obe spoločnosti sa spojili v programe lízingu áut pre vodičov Uberu. Uber však svoju lízingovú divíziu v USA uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Uber
Články podľa značiek