Lexus ES: Digitálne spätné zrkadlá sú sériovou realitou!

Lexus ponúkne ako prvý na svete sériové digitálne spätné zrkadlo. Zatiaľ len na japonskom trhu, kde to už legislatíve umožňuje. Nosičom novej technológie bude sedan ES.

19.09.2018 19:00
debata
Riešenie digitálnych zrkadiel Lexusu je pomerne... Foto: Lexus
Lexus ES - digitálne zrkadlá Riešenie digitálnych zrkadiel Lexusu je pomerne konvenčné. Štíhle nožičky na mieste klasických zrkadiel obsahujú kamery schopné meniť uhol záberu.

Digitálne spätné zrkadlá nie sú žiadnou novinkou. Už celé roky ich majú koncepty a štúdie prezentované na autosalónoch. Problémom nasadenia tejto technológie je však legislatíva. Najviac v tomto smere pokročilo Japonsko, ktoré povoľuje vonkajšie digitálne zrkadlá už od konca roka 2016. A ako prvý to využije Lexus vo svojom novom sedane ES, ktorý v ponuke zastúpi aj pôvodný GS.

Obraz z kamier je prenášaný na dvojicu... Foto: Lexus
Lexus ES - digitálne zrkadlá Obraz z kamier je prenášaný na dvojicu displejov situovaných pri čelných stĺpikoch.

Digitálne spätné zrkadlá dostanú zákazníci za príplatok od októbra tohto roku. Pozostávajú z dvoch kamier umiestnených na aerodynamických nožičkách. A to na mieste klasických spätných zrkadiel. Obraz budú prenášať na dva 5-palcové displeje umiestnené pri čelných stĺpikoch. Ich výhodou je nielen nízky aerodynamický hluk a zníženie odporu vzduchu, ale aj schopnosť meniť uhol záberu.

Pri cúvaní alebo odbočovaní tak pokryjú väčší priestor ako tie klasické. Ďalším bonusom má byť lepší obraz v zlom počasí. Zrkadlá si pritom zachovajú aj manuálne ovládanie. Lexus tým zavŕši digitalizáciu zrkadiel, ktorú odštartoval tým vnútorným už koncom minulého roka vo vlajkovej lodi LS. Nasledovať budú ďalšie značky. Audi už deklarovalo vonkajšie digitálne zrkadlá vo svojom sériovom elektrickom SUV Audi e-tron. A nesmieme zabudnúť ani ťahač Mercedes-Benz Actros.
Lexus ES - digitálne zrkadlá
Lexus ES - digitálne zrkadlá
+8Lexus ES - digitálne zrkadlá

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus #Lexus ES #digitálne zrkadlá
Články podľa značiek