WCOTY 2019: Svetové auto roka má 35 kandidátov. Až 23 SUV. Aj Daciu Duster!

Meno automobilového kráľa planéty sa dozvieme až v apríli budúceho roka. No už dnes je jasné, ktoré autá zvedú tvrdý súboj. V hlavnej kategórii je ich 35. Nováčikom je Dacia. Paradoxne, chýba ambiciózny Mercedes-Benz aj Volkswagen.

19.09.2018 16:00
debata (1)
Asi nik nečakal, že medzi kandidátov by sa... Foto: Dacia
Dacia Duster - 2018 Asi nik nečakal, že medzi kandidátov by sa mohla prebojovať Dacia Duster. Samozrejme, to ešte nič neznamená, ale ak si uvedomíme, že chýba napríklad Mercedes-Benz GLE, už teraz je to úspech.

Anketa Svetové auto roka (World car of the Year) odštartovala zverejnením kandidátov. Tento rok je ich 35 od 20 výrobcov. To znamená, že niektoré značky majú viac ako jedného zástupcu, no na druhej strane niektoré tu vôbec nenájdeme. V hlavnej kategórii by sme napríklad očakávali nový Mercedes-Benz GLE, ale tomu ostala len pozícia v subtriede Luxusné auto roka. A podobne je to s Volkswagenom. Nový Touareg má totiž šancu tiež len medzi luxusnými autami. Taliani sa do výberu nedostali vôbec.

Takže kto má najviac šancí? Tento rok excelujú Audi, BMW a Toyota. Všetky tri značky sa prebojovali do zoznamu s troma modelmi. Nájdeme tu revolučné elektrické Audi e-tron, novú generáciu BMW radu 3, ktoré, mimochodom, ešte nik nevidel, a od Toyoty napríklad novú Corollu. Sú tu aj ekologickí exoti v podobe vodíkového Hyundaiu Nexo a Hondy Clarity PHEV či elektrickej Kie Niro a Jaguaru I-Pace. Americký kontinent reprezentuje napríklad Cadillac XT4, ale aj vynovený Jeep Wrangler. Raritou je účasť Dacie Duster, čo asi nik nečakal.

Japonci pridávajú Lexus UX, ale napríklad aj miniatúrny off-road Suzuki Jimny. Takže SUV sa to tu len tak hemží. Je ich tu neuveriteľných 23. Klasickú triedu v mainstreamovom segmente tak reprezentuje v podstate len nový Ford Focus , Kia Ceed/Forte a spomínaná Corolla. Tak veľmi sa zmenil automobilový vkus za posledných desať rokov. Víťaza sa dozvieme v apríli počas otvorenia autosalónu v New Yorku. Na januárovej motorshow v Detroite sa však zoznam zúži na desať a v marci v Ženeve na troch finalistov. Podobne to bude s kategóriami Luxusné, Športové, Ekologické a Mestské auto roka. Cena za dizajn prekvapujúco chýba.

Kandidáti WCOTY 2019

Značka Modely
Acura RDX
Audi e-tron, A1, A6, Q3
BMW 3, i8 Roadster, X2
Cadillac XT4
Citroën C5 Aircross
Dacia Duster
Ford Focus
Honda Clarity Plug-In Hybrid
Hyundai Santa Fe, Nexo
Infiniti QX50
Jaguar E-Pace, I-Pace
Jeep Cherokee, Wrangler
Kia Ceed/Forte, Niro EV, Soul
Lexus ES, UX
Nissan Altima, Kicks
Seat Arona
Subaru Forester
Suzuki Jimny
Toyota Avalon, Corolla, RAV4
Volvo S60/V60, XC40

Kandidáti na Luxusné auto roka

Značka Modely
Audi A7, Q8
BMW 8
Mercedes-Benz GLE
Volkswagen Touareg

Kandidáti na Športové auto roka

Značka Modely
Aston Martin Vantage
BMW M2 Competition
Hyundai Veloster N
Kia Ceed GT
McLaren 720S

Kandidáti na Ekologické auto roka

Značka Modely
Audi e-tron
BMW i8 Roadster
Honda Clarity Plug-In Hybrid, Insight
Hyundai Nexo
Jaguar I-Pace
Kia Niro EV
Lexus ES Hybrid
Lexus UX Hybrid
Toyota Avalon Hybrid, RAV4 Hybrid

Kandidáti na Mestské auto roka

Značka Modely
Audi A1
BMW X2
Kia Soul
Seat Arona
Suzuki Jimny

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #WCOTY #WCOTY 2019
Články podľa značiek