McLaren: Woking plánuje elektrický hyperšport. Techniku odvodí z Formuly E

Superšporty od britského McLarenu sa nám spájajú s brutálne silnými 8-valcami, prípadne s hybridnou technikou. V budúcnosti by ale mal doraziť aj čistý elektromobil. Využije technológiu pripravovanú pre druhú generáciu formuly E.

21.09.2018 16:00
debata
S benzínovými motormi síce McLaren v... Foto: McLaren
McLaren - elektrická jednotka CTU-400 S benzínovými motormi síce McLaren v najbližších rokoch neskončí, ale vrchol ponuky má patriť čistému elektromobilu s výkonom približne 1 100 koní. Stáť za tým budú dva kompaktné elektromotory.

McLaren už ukázal, že s alternatívnymi pohonmi to vie. Spomeňme si na úžasný hyperšport McLaren P1. Lenže do budúcnosti to stačiť nebude. A tak plánuje čisté elektromobily. Na hybridy síce nezanevrie, ale ostanú výsadou „lacnejších“ modelov. Tie špičkové prepriahnu na batérie. A vo Wokingu to myslia smrteľne vážne. Dokazuje to informácia o vývoji elektrickej jednotky CTU-400 (Combined Traction Unit). Tá skombinuje elektromotor s výkonom 400 kW s redukčným prevodom.

Jednotka CTU-400 bude spájať elektromotor s... Foto: McLaren
McLaren - elektrická jednotka CTU-400 Jednotka CTU-400 bude spájať elektromotor s redukčným prevodom.

Pochopiteľne, 400 kW nie je vo svete hyperšportov žiaden fascinujúci údaj, a tak technici použijú na pohon novinky až dve jednotky CTU. Každú na jednej z náprav. Výsledkom bude 800 kW alebo, ak chcete, takmer 1 100 koní. To by už stačiť malo. Najmä ak si McLaren trúfa postaviť ľahký elektromobil. Tvrdí, že zaťaženie na nápravy by malo byť o 68 kg menšie ako pri rovnako výkonnom hyperšporte poháňanom spaľovacím motorom.

Stáť za tým má nová generácia akumulátorov, vyvíjaných pre seriál formuly E, pravdepodobne s tuhým elektrolytom. Automobilka však zatiaľ neprezradila, kedy sa jej elektrický superšport chystá na trh. Pravdepodobne ide o vzdialenejšiu budúcnosť. Veď vo Wokingu majú čo robiť. V najbližších rokoch plánujú priviesť na svet osemnásť nových modelov, pričom elektrický hyperšport bude až čerešničkou na torte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #McLaren
Články podľa značiek