Ferrari: Budúcnosť? Hybridy aj SUV Purosangue

V Maranelle odhalili plány do ďalších rokov. Fanúšikov asi nepotešia. Chystajú sa 6-valce, hybridy aj atypické SUV. Našťastie, na 12-valce automobilka nezanevrie.

24.09.2018 16:00
debata (2)
Na svet sa chystá aj prvé SUV so vzpínajúcim sa... Foto: Ferrari
Ferrari Purosangue Na svet sa chystá aj prvé SUV so vzpínajúcim sa žrebcom. Dostane názov Purosangue a bude pravdepodobne zvýšeným Grand Turismom s pohonom oboch náprav.

Automobilový priemysel prekonáva obrovskú zmenu, asi najväčšiu od svojho vzniku. Súvisí s emisiami. Nové normy a nová metodika merania spotreby dávajú výrobcom poriadne zabrať. Za prekračovanie povolených limitov hrozia pokuty. Najväčšie vrásky na čele to robí značkám, ktoré sa špecializujú na supervýkonné autá. Excelentná dynamika si totiž pýta veľa paliva. A veľa paliva zas znamená veľa emisií CO2, NOx a pevných častíc. Začarovaný kruh bude musieť preto prekročiť aj Ferrari. A keďže na rozdiel od Porsche, McLarenu či Aston Martinu, odmieta čistý elektromobil, riešením je hybridizácia.

Práve o tej sa nedávno páni z Maranella rozhovorili na tlačovej konferencii. Takže ako to bude vyzerať? Autá, ktorých sa to dotkne, nespresnili. Isté však je, že do roku 2022 bude až šesťdesiat percent ponuky spojenej s nejakou formou elektrifikácie. Týkať sa to bude aj nástupcu súčasného modelového radu 488, ktorý presedlal v porovnaní s predchádzajúcim Ferrari 458 na turbomotory. Osemvalec s turbami síce ostane, ale pribudne elektromotor. Podobne to má byť aj pri ďalších plánovaných 8-valcových modeloch. Absolútnou novinkou budú hybridné preplňované 6-valce.

Ich litrové výkony sa majú pohybovať na úrovni 300 koní a Ferrari navyše sľubuje nulovú turbodieru. Takže jazdiť s hybridom z Maranella by malo byť rovnako zábavné ako pri súčasných čisto benzínových modeloch. Dobrou správou je, že najvyšší modelový rad si predsa len ponechá 12-valec. A potom je tu ďalšia veľká zmena. Hoci bývalý šéf Ferrari Luca di Montezemolo nechcel o SUV so vzpínajúcim sa žrebcom ani počuť, bolo definitívne rozhodnuté. Dostalo zelenú. A dokonca má meno. Pokrstia ho ako Purosangue, čo v taliančine znamená „čistá krv“.

To je trochu zvláštne, pretože čistokrvné Ferrari sa nám rozhodne spája s čímsi iným ako s SUV. Aby sa však Ferrari dištancovalo od konkurentov, hovorí o FUV, teda o Ferrari Utilite Vehicle. Je jasné, že pôjde o stroj, ktorý síce zvládne prašné cesty, ale bližší mu bude predsa len asfalt, podobne ako Lamborghini Urusu. Aj preto sa očakáva, že skôr ako o mohutné SUV pôjde o zvýšené Grand Turismo vybavené turbomotorom, elektromotorom a v neposlednom rade pohonom oboch náprav. Kedy príde revolučná novinka Ferrari na trh automobilka zatiaľ neprezradila.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ferrari Purosangue
Články podľa značiek