Tesla: Musk končí v kresle predsedu správnej rady. Osudná mu bola prostorekosť

Šéf automobilky Tesla Elon Musk to prehnal. Americký úrad pre cenné papiere ho žaluje za jeho nepodložené správy o stiahnutí podniku z burzy. Tie vyvolali chaos a poškodili akcionárov. Musk síce ostane na čele spoločnosti, ale skončí ako predseda správnej rady a navyše zaplatí pokutu vo výške 40 miliónov dolárov.

01.10.2018 19:00
debata (2)
Prostorekosť Elona Muska na Twitteri bude stáť... Foto: Reuters
Tesla, Elon Musk, Roadster 2 Prostorekosť Elona Muska na Twitteri bude stáť Teslu a jeho osobne 40 miliónov dolárov. Navyše sa trhová hodnota amerického výrobcu elektromobilov prepadla približne o sedem miliárd dolárov.

Tesla a Musk musia podľa dohody o urovnaní s americkou Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC) zaplatiť po 20 miliónov dolárov a navyše Musk musí odstúpiť z funkcie predsedu správnej rady. Dôvodom boli jeho tvíty zo začiatku augusta, keď finančné trhy prekvapil informáciou o pláne stiahnuť podnik z burzy a prevziať Teslu do vlastných rúk. „Zvažujem, že Teslu prevezmem do súkromného vlastníctva za 420 dolárov za akciu. Financovanie je zabezpečené,“ napísal Musk na svojom osobnom účte. Neskôr však uviedol, že s potenciálnymi investormi stále rokuje a že žiadna dohoda zatiaľ uzavretá nebola.

SEC preto podala žalobu, v ktorej uvádza, že výrok o prevzatí spoločnosti Tesla nemal žiadny skutočný podklad, bol nepravdivý, zavádzajúci a viedol k chaosu na burze, čím poškodil investorov. Musk musí preto odstúpiť zo svojej funkcie do 45 dní a nemôže byť zvolený do tejto funkcie v najbližších troch rokoch. Tesla bude musieť do svojej správnej rady menovať dvoch nezávislých riaditeľov. SEC pôvodne požadovala, aby Musk odstúpil aj z vedenia firmy a bolo mu zakázané zastávať vysokú funkciu aj na čele iných verejne obchodovaných spoločností. Podľa mnohých investorov by však bol jeho odchod z Tesly katastrofou.

Firmu Tesla SEC obvinila z nedostatočnej kontroly a postupov pri zverejňovaní Muskových tvítov. Firma podľa komisie nemá žiadne postupy, ako určiť, či Muskove tvíty obsahujú informácie, ktoré musia byť zverejnené vo firemných vyhláseniach pre burzu, alebo či obsahujú úplné a presné informácie. Musk ani Tesla v rámci urovnania nepriznali ani nepopreli zistenia SEC. Cena akcií Tesly sa v piatok v reakcii na žalobu prepadla takmer o 14 percent. Zaznamenala tak najprudší jednodňový pokles za posledných päť rokov. Trhová hodnota Tesly sa v dôsledku tohto poklesu znížila približne o sedem miliárd dolárov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #SEČ #Tesla #Elon Musk
Články podľa značiek