Šok! Aj Peugeot skončí s dieselmi

Je to tak. Peugeot, priekopník v oblasti naftových motorov, sa k nim v blízkej budúcnosti otočí chrbtom. Peniaze investuje celkom iným smerom.

08.10.2018 16:00
debata (6)
Peugeot už nebude investovať do vývoja novej... Foto: Ľuboš Pilc
Peugeot 5008 1,6 BlueHDi - test 2017 Peugeot už nebude investovať do vývoja novej generácie dieselov. Tie súčasné tak pravdepodobne skončia do roku 2025.

Peugeot minulý týždeň predstavil svoje nové plug-in hybridné technológie. V prvej vlne sú sústavy s výkonom 165 a 220 kW, jedna s jediným a druhá s dvoma elektromotormi, určené pre crossover 3008 a vlajkovú loď 508. To by bolo v časoch honu na emisie logické. Celkom sme ale nevedeli, čo tým má francúzska automobilka na mysli. Až tento týždeň v Paríži sa totiž vytasila s informáciou, že nové ekologické pohony nahradia časom v jej ponuke naftové motory. Presnejšie povedané, že s dieselmi do budúcna neráta. Je to šokujúce, keďže práve Peugeot bol spolu s Mercedesom-Benz priekopníkom v presadzovaní nafty v osobných autách.

Svoj prvý veľkosériový dieselový model 403D predstavil už v roku 1959 a dodnes sú jeho naftové motory považované za najlepšie na svete. Lenže nafte nefúka po afére Dieselgate vietor do plachiet. A to ani vo Francúzsku, ktoré bolo ešte nedávno dieselovou baštou Európy. Situácia však nie je až taká horúca. „Neprestaneme predávať dieselové motory, v súčasnosti pre to nie je dôvod, takže s nimi budeme pokračovať. Nebudeme ale investovať do nových, pretože preferujeme investície do plug-in hybridov a čistých elektromobilov, ktoré sú podľa nás budúcnosťou,“ povedal Laurent Blanchard, šéf vývoja produktov.

Šéf automobilky Jean-Phillipe Imparato k tomu dodal: „O konci dieselov rozhodnú zákazníci. V Afrike naftové motory predávať musíme a predávať musíme aj naftové úžitkové autá. Takže diesely sú pre nás stále dôležité. Dôraz pri vývoji ale budeme už klásť na elektromobily a plug-in hybridy.“ Nech už sú slová zástupcov automobilky akokoľvek diplomatické, znamená to, že ak nebude Peugeot investovať do vývoja novej generácie dieselov, najneskôr do desiatich rokov sa z jeho ponuky celkom vytratia. A možno oveľa skôr, pretože razantné znižovanie emisných limitov čaká na automobilky v roku 2021 a potom o štyri roky neskôr. Bez ďalších úprav teda nebudú mať šancu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peugeot #dieselové motory
Články podľa značiek