Škoda Octavia RS: Ostrý liftback dostane hybrid. Je to takmer isté

Viete si prestaviť Octaviu RS s batériami a elektromotorom? Tak presne to sa chystá. O emócie však nemá byť núdza.

08.10.2018 19:00
debata (3)
Octavia RS síce na čisto benzínovú verziu... Foto: SHUTTERSTOCK, Škoda-Auto
Škoda Octavia RS 245 - 2018 Octavia RS síce na čisto benzínovú verziu nezanevrie, ale v ponuke pribudne aj plug-in hybrid.
Škoda plánuje rozšíriť portfólio ostrých modelov RS a zvýšiť tým atraktivitu značky. V súčasnosti sú v takejto podobe len deriváty Octavie a Kodiaqu, ktorý sa predstavil pred pár dňami v Paríži. Pribudnúť má v budúcnosti Karoq RS, nástupca Rapidu, pravdepodobne Popular RS, a elektrické RS odvodené z crossoveru Vision E. To ale nie sú všetky novinky, ktoré súvisia s rýchlou boleslavskou rodinkou. Zmeny nastanú aj v technike. Práve o tom sa rozhovoril pre britský Auto Express šéf vývoja Škody Christian Strube. A týkali sa budúcej Octavie RS.

Prekvapením je najmä jeho postoj k hybridnej verzii. „Octavia, zvlášť vo verzii RS, je ako stvorená pre plug-in hybridný pohon. Ak jazdíte do práce menej ako 70 km, môžete jazdiť iba na elektrinu. A keď cez víkend zatúžite po nejakej zábave, máte k dispozícii čistokrvný model RS. To znie naozaj dobre.“ Takže ekologickú Octaviu RS môžeme považovať za hotovú vec. Otázkou je, aký výkon bude mať. Plug-in hybridná sústava s výkonom 180 kW, ktorú Škoda predstavila v koncepte Vision RS, naznačujúcej podobu budúceho „Rapidu“, by isto nestačila.

Hoci mal Vision RS kabát hothatchu, je v zrýchlení na stovku o pol sekundy pomalší ako súčasná Octavia RS245. Zvládne to za 7,1 sekundy. Samozrejme z dôvodu ťažkých akumulátorov. To znamená, že v prípad ostrej Octavie automobilka nesiahne po motore 1,5 TSI, ale po dvojlitrovom 4-valci 2,0 TSI, ktorý by mohol byť naladený až na 215 kW a k tomu pridala ďalšie kilowatty z elektromotora. Potom by si Octavia RS hravo poradila s nadváhou. Akcelerácia však nie je všetko. Kilá navyše sa totiž môžu stať veľkou nevýhodou v zákrutách.

Aj preto ostane v ponuke čisto benzínová a tiež dieselová Octavia RS. Plug-in hybrid ich len doplní. Na viac informácií si ešte budeme musieť počkať, veď nová Octavia má debut naplánovaný na rok 2020 a tá s logom RS až na rok 2021. Rozhodne však nebude prvým plug-in hybridom automobilky. Už budúci rok totiž dorazí na trh plug-in hybridný Superb s technikou odvodenou z Vision RS, teda so 4-valcom 1,5 TSI Evo. Nasledovať ho bude Kodiaq, pravdepodobne s elektrickou štvorkolkou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Octavia #Škoda Octavia RS
Články podľa značiek