Renault Scénic: Prežije francúzske MPV aj v ďalších rokoch? Isté to nie je

Osud Renaultu Scénic, jedného z pôvodne najpopulárnejších MPV v Európe, je nejasný. Predaje síce nie sú zlé, ale stabilne klesajú. To aj po jeho čiastočnom prerode na crossover. V Paríži sa tak zamýšľajú nad tým, či má význam prísť s jeho ďalšou generáciou.

11.10.2018 16:00
debata
Súčasná generácia Renaultu Scénic a Grand... Foto: Renault
Renault Scénic - 2016 Súčasná generácia Renaultu Scénic a Grand Scénic sa snažila prispôsobiť móde crossoverov. Prinieslo jej to pomerne stabilný predaj, ale z dlhodobého hľadiska idú registrácie stále nadol.

Trieda vanov už nie je v Európe tým, čo bývala. Prevalcovali ju ešte univerzálnejšie crossovery a SUV. Aj oni vedia ponúknuť variabilný interiér a sedem sedadiel. Navyše zvládnu zlé cesty a terén. Celý segment vanov tak klesá a tomuto trendu sa nevyhol ani Renault, zakladateľ triedy MPV. Jeho revolučný Espace a neskôr Scénic patrili kedysi k totálnym „trhákom“. Dnes ale ide o menšinový žáner. Dobre to dokumentuje práve Scénic.

Kým v roku 2000 predala francúzska automobilka z tohto modelového radu, vrátane Grand Scénicu, približne 301 000 kusov, tak o desať rokov neskôr to bolo asi 185 000, a vlani už len 106 000 exemplárov. A celkom presvedčivo nepomohol ani prerod na kríženca MPV a SUV. V Renaulte tak zas na stole leží otázka, čo s tým? Aj keď nie kľúčová, pretože Francúzi promtne zareagovali na trend „esúvéčiek“. I tak sa šéf Renaultu, Thierry Bollore, pýta: „Budeme mať v budúcnosti len SUV alebo aj nejaké MPV?“

Je však tiež presvedčený, že by bolo dobré mať v ponuke aj čosi inšie ako crossovery. „Zatiaľ sme s predajom Scénicu spokojní, tento segment sa ale mení každým rokom.“ To nie je príliš veľká záruka pre budúcnosť, i keď je tu stále skupina zákazníkov, ktorí MPV preferujú. Lenže viac sa darí tým väčším ako vanom nižšej strednej triedy. Z tohto faktu a tiež ubúdajúcej konkurencie, ťaží v súčasnosti napríklad Seat Alhambra, hoci má už nejaké tie roky za sebou – hlási rekordné predaje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Scénic #Renault Grand Scénic
Články podľa značiek