Smart možno zanikne. Aj kvôli Renaultu

Smart oslavuje dvadsať rokov od svojho vzniku. Ďalšieho jubilea sa však dožiť nemusí. Dôvodom sú nielen nenaplnené očakávania, ale aj špekulácie o odstúpení francúzskeho Renaultu zo spoločného projektu.

06.11.2018 19:00
debata
Smart to má do roku 2026 asi zrátané. Bez... Foto: Smart
Smart Smart to má do roku 2026 asi zrátané. Bez spolupráce s Renaultom by totiž prišiel o model Forfour. A vyrábať jediný model s logom Smartu sa nevyplatí.

Smart dnes ponúka dva modelové rady Smart Fortwo a Smart Forfour. V roku 2013 sa spojil na ich vývoji a výrobe s automobilkou Renault, aby spoločnou synergiou znížil investície a náklady. Predaje však nie sú až také, ako očakával. Ročne predá asi 100-tisíc vozidiel, pričom jasnú prevahu má dvojmiestna verzia Fortwo. Väčšie sklamanie však prežíva Renault. Sesterské Twingo, ktoré je derivátom Smartu Forfour, hlási ešte menší odbyt. Vlani si ho našlo len okolo 77 000 zákazníkov, rok predtým 84 000 a 95 000 v roku 2015. Odbyt ide teda nadol.

Pritom v časoch, keď bolo Twingo samostatným modelom Renaultu, dokázalo osloviť oveľa väčší počet ľudí. Tak napríklad v roku 1997 to bolo 208 000, v roku 2003 140 000 a v roku 2011 aspoň 133 000 regis­trácií. Spolupráca s Daimlerom nie je teda pre Renault v oblasti malých mestských áut až taká výhodná. Nečudo, že sa šepká o jej ukončení. O dokonca aj o úplnom odstavení Twinga. Tvrdí to Automobile Magazine. A to je problém tiež pre Daimler. Pretože by prišiel o Smart Forfour. Bez Renaultu sa mu jednoducho neoplatí vyvíjať jeho nástupcu. A vyrábať jediný model Fortwo pod značkou Smart nie je tiež príliš efektívne. Podľa neoficiálnych informácii má tak do roku 2026 zmiznúť zo sveta celý Smart.

Koncern Daimler však nechce ostať bez zastúpenia v tejto triede. Mestské miniautá bude vyrábať pod logom Mercedesu-Benz. Konkurovať by mali najmä Audi A1 a Mini. To znamená, že budú väčšie ako súčasný Smart, ale menšie ako v súčasnosti najmenší Mercedes-Benz triedy A. Je pod ním dostatočne veľký priestor, pretože áčko v priebehu 20 rokov poriadne vyrástlo a zmenilo sa z 3,5 metra dlhého mini MPV na plnohodnotný hatchback, a teraz už aj sedan, nižšej strednej triedy. Ako by sa mohla novinka, ktorá sa možno objaví už začiatkom budúceho desaťročia volať, nie je známe. S najväčšou pravdepodobnosťou však pôjde o elektromobil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Twingo #smart forfour #Smart #Smart ForTwo
Články podľa značiek