Caravanboat: Depature One je viac než karavan. Spája dva svety

Karavonov je nespočetné množstvo druhov. Tento je však predsa len iný. Komfort vám dopraje aj tam, kde to iné prívesy nedokážu.

05.11.2018 18:00
debata
Depature one je krížencom luxusného karavanu,... Foto: Caravanboat
Caravanboat Departure One - 2018 Depature one je krížencom luxusného karavanu, hausbótu a motorovej lode. Aj s podvozkom má na ceste dĺžku deväť metrov.

Karavan Depature One je produktom nemeckej spoločnosti Caravanboat. A tá je kreatívnejšia ako jej konkurenti. Predstavila totiž kríženca, ktorý spája dva celkom rozdielne svety. Rovnako dobre poslúži na súšia ako aj na vode. Nie je to celkom nová myšlienka, ale v podaní nemeckej firmy získava nový kvalitatívny aj estetický rozmer. Depature One je vlastne súprava pozostávajúca z dvojnápravového podvozku a modulu, ktorý je súčasne karavanom, hausbótom aj motorovou loďou.

V kabíne je všetok potrebný komfort. Je tu... Foto: Caravanboat
Caravanboat Departure One - 2018 V kabíne je všetok potrebný komfort. Je tu obývacia miestnosť, kuchynka, spálňa aj kúpeľňa s toaletou. Bez vonkajších zdrojov by mal príves poskytnúť sebestačnosť dvojčlennej posádke na štyri dni.

V porovnaní s klasickými karavanmi má o čosi vyšší vstup do kabíny, ale inak sa im v mnoho podobá. Na šírku má 2,5 metra, takže ťahať ho za autom si nevyžaduje žiadne zvláštne opatrenia. A na dĺžku meria osem metrov. S podvozkom ešte o meter viac. Na tejto ploche ponúka mimoriadny luxus, tak ako v prémiových karavanoch. Je tu dva meter vysoká obývačka , kuchynka, spálňa, kúpeľňa aj výsuvná markíza. Efektne pôsobí presklená predná časť, ktorá púšťa do interiéru množstvo svetla a zároveň slúži ako okno pre „kapitána“.

Po spustení na vodu sa Depature One mení na... Foto: Caravanboat
Caravanboat Departure One - 2018 Po spustení na vodu sa Depature One mení na motorovú loď s výkonom 15 alebo 45 koní.

V prípade, že vás totiž omrzí kempovať na súši, stačí obytnú časť spustiť na hladinu vody. Pre ďalší pohyb slúži závesný lodný motor s výkonom 15 koní. To vtedy, keď si nechcete robiť kapitánske skúšky. Inak vám ale Caravanboat dodá aj motor s výkonom 45 koní, čo schopnosti tohto luxusného obojživelníka na vode zlepší. Kapitánsky mostík je v prednej presklenej časti. Ponor je 28 centimetrov. Nezávislosť Depature One podporujú solárne články na streche, ktoré ukladajú elektrickú energiu do akumulátorov.

Inak je ale možné využiť aj generátor a na súši klasické pripojenie k sieti, ak ste niekde v kempe. Depatuer One by mal aj vďaka zásobe pitnej vody v nádržiach ubytovať dve dospelé osoby na štyri dni tak, aby sa cítili komfortne a boli nezávislé od vonkajších zdrojov. Samozrejme, zmestí sa doň pohodlne aj celá rodina, chce to len viac zásob. O tepelný komfort sa postará klimatizácia alebo naftový ohrievač. Šetreniu s energiou napomáha účinná tepelná izolácia stien. Cena tohto luxusného príbytku začína na 58 000 eurách. To nie je až také zlé ak uvážite, že dostanete karavan a súčasne motorovú loď.
Caravanboat Departure One - 2018
Caravanboat Departure One - 2018
+8Caravanboat Departure One - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #karavan #Caravanboat #Depature One
Články podľa značiek