Hyundai a Kia vyvíjajú strechu zo solárnych panelov. Do výroby má ísť už o rok

Elektrina sa stáva neoddeliteľnou súčasťou automobilového priemyslu, a preto sa kórejský koncern Hyundai-Kia pustil do vývoja ďalšieho spôsobu jej získavania. Už na budúci rok sa má do výroby dostať strecha zo solárnych panelov a nebude určená len pre elektromobily.

05.11.2018 12:00
hyundaisolarroof Foto:
Okrem elektrických áut, budú strechy zo solárnych panelov k dispozícii aj pre hybridy a vozidlá so spaľovacími motormi.
debata (1)

Energia zo slnka je nevyčerpateľná a výroba elektriny z nej už nie je z kategórie sci-fi. Napriek tomu sa nedá povedať, že by bola rozšírená. Pomôcť tomu chce kórejský koncern Hyundai-Kia. Na získavanie elektrickej energie zo slnka použije strechy a kapoty áut. Zaujímavosťou je, že okrem logického zakomponovania tejto techniky do elektrických áut, budú strechy zo solárnych panelov k dispozícii aj pre hybridy a vozidlá so spaľovacími motormi.

O niečo podobné sa už kedysi pokúsila Toyota v plug-in hybridnej verzii modelu Prius, no solárne panely vo vozidlách s konvenčnými pohonmi tu ešte neboli. Ako prvé dostanú novú techniku hybridy, a to už budúci rok. Strecha zostrojená z kremíkových solárnych panelov bude schopná dobyť batérie automobilu o 30 až 60 percent za deň v závislosti od počasia. Hlavným prínosom bude menšia spotreba paliva, keďže na dobíjanie batérie sa ho minie menej.

Vo všetkých prípadoch budú solárne panely... Foto: S.J.HONG
hyundaisolarroof2 Vo všetkých prípadoch budú solárne panely schopné vytvoriť až 100 W elektriny.

Autá so spaľovacími agregátmi budú energiu získanú zo solárnych panelov využívať na dobíjanie štandardnej autobatérie. Napokon dostanú solárnu techniku aj elektromobily. V ich prípade pôjde o strechu aj kapotu, aby bol energetický zisk čo najvyšší. Vo všetkých prípadoch budú solárne panely schopné vytvoriť až 100 W elektriny.

Predstavitelia koncernu zatiaľ nezverejnili, ktoré modely novú techniku dostanú ani či bude k dispozícii globálne alebo len na vybraných trhoch. Otázkou zatiaľ ostáva ako strecha zo solárnych panelov ovplyvní celkovú tuhosť karosérie a tým aj bezpečnosť posádky. Nie je takisto jasné, do akej miery sa toto vylepšenie prejaví na cene auta a koľko budú stáť náhradné diely a opravy.

Technický riaditeľ koncernu Park Čong-gil uviedol, že solárne panely sú len jedným zo spôsobov, ako budú koncernové automobily získavať energiu. Na predstavenie tých ďalších si však ešte musíme počkať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #solárne panely #elektromobilita #Hyundai Motor Group
Články podľa značiek