Majú Tesly hrdzavú strechu? Nie, chyba to nie je

Panoramatické strechy elektromobilov Tesla sa občas sfarbia dooranžova. Vyzerá to, ako by ich napadla korózia. Lenže tak to nie je. Tajomstvo má logické vysvetlenie.

09.11.2018 19:00
debata (1)
Oranžová strecha nie je chybou. Objavuje sa... Foto: Bjorn Nyland
Tesla - oranžová strecha Oranžová strecha nie je chybou. Objavuje sa najmä vtedy, keď je vozidlo mokré. Práve voda totiž zviditeľňuje špeciálnu vrstvu skla, ktoré má za úlohu odrážať infračervené žiarenie, spôsobujúce skleníkový efekt.

Elektrické Tesly sú samy osebe revolučné autá. Ukázali, že luxusný elektromobil môže byť úspešný, a to s obrovským náskokom pred konkurenciou. Tá sa zo šoku spamätáva už niekoľko rokov. Tesly sú zároveň nabité technológiami, na ktoré súperi ešte nenašli odpoveď. Predbehli ich napríklad v konektivite či autonómnych technológiách. A občas sa objavia ďalšie a ďalšie prekvapenia. Najnovšie koluje na internete video Tesly 3 s oranžovou panoramatickou strechou. Tá by mala byť za normálnych okolností priehľadná alebo čierna. Napriek tomu sa týmto elektromobilom, a to aj modelu X, sfarbí tak, akoby bola hrdzavá.

Výhodou špeciálneho materiálu je, že nebráni... Foto: Bjorn Nyland
Tesla - oranžová strecha Výhodou špeciálneho materiálu je, že nebráni prístupu signálu GPS.
Zvlášť evidentné je to vtedy, keď je vozidlo mokré. Napríklad po umytí, po daždi alebo ráno, keď je karoséria pokrytá rosou. Ide o výrobnú chybu? Nie, má to tak byť. Sklenená strecha totiž obsahuje špeciálnu vrstvu materiálu, ktorý odráža ultrafialové žiarenie, spôsobujúce skleníkový efekt a prehrievanie interiéru. To je pre elektromobil mimoriadne dôležité, pretože zapnutá klimatizácia znamená výrazne väčšiu spotrebu energie a kratší dojazd. Nič nové pod slnkom, ochranu proti prehrievaniu majú predsa aj iné autá s panoramatickou strechou. Lenže žiadna z nich nevytvára oranžový efekt. Tajomstvom je použitie odlišného materiálu. Ak by totiž Tesla aplikovala tenkú vrstvu kovu, tak ako konkurencia, mala by problém s prijímaním signálu GPS zariadeniami vo vozidle, čo je pre auto s takou vysokou úrovňou konektivity nemysliteľné. Oranžovú farbu má tak na svedomí špeciálna „priepustná“ vrstva medzi sklenenými panelmi, ktorá v nepriehľadnom móde odráža veľkú časť viditeľného spektra vrátane blízkej infračervenej oblasti. Vodné kvapky spôsobujú lom svetla a zviditeľňujú tento ochranný prvok. Takáto strecha dokáže zlepšiť efektivitu vozidla až o štyri percentá a zároveň zachovať bezproblémové používanie mobilných zariadení, často spojených so samotným vozidlom.
Tesla - oranžová strecha
Tesla - oranžová strecha
+6Tesla - oranžová strecha

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla X #Tesla 3
Články podľa značiek