Audi TT sa zmení na Sportback. Doba si to žiada

Predaje kupé Audi TT a jeho verzie roadster klesajú. Zachrániť ho má praktickejšia verzia Sportback. A možno aj crossover.

14.11.2018 16:00
debata
Štvordverové kupé Audi TT Sportback sa... Foto: Audi
Audi TT Sportback Štvordverové kupé Audi TT Sportback sa predstavilo v podobe konceptu už pred štyrmi rokmi. Cestu mu však zahatalo šetrenie nákladov po vypuknutí aféry Dieselgate.
Audi TT oslavuje dvadsať rokov existencie. Príchod pôvabného kupé z roku 1998 na platforme Golfu síce sprevádzal škandál so stabilitou, ktorý si vyžiadal zmeny v konštrukcii podvozku a montáž ESP, ale jeho kariére to nakoniec neublížilo. Z prvej generácie bol doslova hit. V najlepších rokoch dokázalo Audi predať v Európe takmer 40 000 exemplárov. Lenže časy sa zmenili. Tretia generácia z roku 2015 už taká úspešná nie je. Vlani putovalo k európskym zákazníkom len 16 281 kusov. Aj ako dôsledok zmeny zákazníckeho vkusu. Jednoducho, vietor z plachiet vzali mnohým triedam crossovery a SUV.

Automobilka z Ingolstdtu o tom vedela už dávnejšie a Audi TT naordinovala zmenu. Veď v roku 2014 sme tu mali 4-dverový koncept TT Sportback a tiež TT offroad. Do deja však zakrátko zasiahla kauza Dieselgate a pomýšľať na investície do okrajového segmentu nemalo v časoch krvácajúcej pokladnice koncernu VW logiku. Teraz je už ale nemecký automobilový gigant v lepšej kondícii a tak TT opäť plánuje budúcnosť. Je však takmer isté, že klasické dvojdverové kupé z ponuky vypadne. Aspoň podľa britského Auto Expressu. Prednosť dostane 4-dverové, či skôr 5-dverové kupé TT Sportback, inšpirované štyri roky starou štúdiou.

Audi však všetko prispôsobí súčasnosti. Nielen dizajn, ale aj techniku, ktorá sa musí zmestiť do nových emisných a homologizačných pravidiel. To znamená nasadenie mild-hybridných sústav so 48 V elektrickým okruhom. Vylúčený nie je ani plug-in hybrid. Na diesel musíme zabudnúť. Napokon, ten už pod kapotou TT nenájdete ani dnes. Prišlo o oň po nedávnom facelifte. Novinku by sme mali uvidieť v horizonte dvoch rokov. Crossover s logom TT síce do výroby nedorazí, ale túto víziu naplní Audi pomocou plánovaného kupé-SUV Q4. To sa stane realitou dokonca ešte skôr. Premiéra ho čaká už na budúci rok.
Audi TT Sportback
Audi TT Sportback
+6Audi TT Sportback

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi TT #Audi TT offroad Concept #Audi TT Sportback
Články podľa značiek