Jeep: Sériový pikap sa blíži. Bude to Gladiator?

Na autosalóne v Los Angeles predstaví Jeep dlho očakávaný pikap na báze nového Wrangleru. Prísť by mala verzia s dvojmiestnou a 5-miestnou kabínou.

15.11.2018 16:00
debata
Koncept Jeep Gladiator bol víziou pikapu na... Foto: Jeep
Jeep Gladiator Concept - 2005 Koncept Jeep Gladiator bol víziou pikapu na báze Wrangleru už v roku 2005. Do série sa nikdy nedostal.

Amerika je krajina pikapov. Napokon najpredávanejším autom v USA je dlhé roky pikap Ford F-150. O to viac prekvapovalo, že značka Jeep sa roky o tento segment nezaujímala. Ak, tak len prostredníctvom konceptov. Možno si ešte spomeniete na Wrangler Gladiator z roku 2005. Ten sa však do série nikdy nedostal. Ak ste teda túžili po úžitkovej verzii Wrangleru, museli ste sa spoľahnúť na služby dvorného úpravcu Mopar a jeho kit JK-8.

Ľady sa však začali lámať pred dvoma rokmi na autosalóne v Detroite, kde dnes už nebohý šéf koncernu FCA Serggio Marchione potvrdil, že pikap dostal zelenú. Bolo však jasné, že tak skoro to nebude. Wrangler si totiž musel počkať na generačnú výmenu, ktorá prišla koncom roku 2017 na autosalóne v Los Angeles. Jednoducho, vyvíjať nový pikap na báze výbehového modelu nemalo zmysel. Teraz však už ide do tuhého.

Zelenú nedostali ani mladšie koncepty J-12 a... Foto: Mopar
Jeep Zelenú nedostali ani mladšie koncepty J-12 a Mighty FC z roku 2012.

Na tom istom mieste, ale o rok neskôr, predstaví Jeep konečne finálnu verziu Wrangleru pick-up. Pôvodne očakávaný názov Scrambler nedostane. Jeep pravdepodobne uprednostní historické označenie Gladiator, ktoré patrilo pikapu vyrábanému v rokoch 1963 až 1988, ktorý bol derivátom väčšieho modelu Wagoneer. Gladiator vyplní svojou veľkosťou medzeru medzi pikapmi Dodge Dakota a veľkým Ram 1 500, ostane mu však výrazne off-roadový charakter, vrátane odnímateľných dve­rí.

Štvordverová kabína dopraje miesto 5-člennej posádke. Za ňou bude nákladný priestor. Neskôr možno pribudne dvojmiestna verzia s dlhšou korbou. Jeep ponúkne aj odnímateľnú strechu čiernej farby a za príplatok strechu vo farbe karosérie. Pod kapotou by mali byť na výber 6-valcové motory – naftový 3,0 V6 EcoDiesel (191 kW) a benzínový 3,6 V6 Pentastar (210 kW). Vylúčený nie je ani preplňovaný dvojlitrový 4-valec 2,0 T-Jet Hurricane (200 kW) a 4-valcový diesel 2,2 MultiJet II (147 kW).

Viac sa dozvieme už za pár dní na autosalóne v Los Angeles. Pre úplnosť dodajme, že posledný pikap vyrábal Jeep v rokoch 1985 až 1992. Comanche využíval platformu vtedajšieho Cherokee XJ. Koncepty Gladiator (2005), J-12 a Mighty FC (2012) sa do reality nepretavili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeep Wrangler #Jeep #pikap #autosalón Los Angeles 2018 #Jeep Gladiator
Články podľa značiek