HRE: Sú toto kolesá budúcnosti? Vznikli 3D tlačou

Vyzerajú úžasne a sú aj úžasne ľahké. Nie je na nich ani gram navyše. Americká firma HRE tvrdí, že takéto by mohli byť kolesá budúcnosti. A nielen pre superšporty.

19.11.2018 12:00
debata
Kolesá vytlačené na 3D tlačiarni môžu mať... Foto: HRE
HRE - kolesá HRE3D+ Kolesá vytlačené na 3D tlačiarni môžu mať neuveriteľne komplikované tvary, ktoré im dodajú extrémne nízku hmotnosť a zároveň vysokú pevnosť.

Spoločnosť HRE v spolupráci s General Electrics vyvinula a vyrobila revolučné kolesá HRE3D+. Ako vyplýva z názvu, vznikli pomocou technológie priestorovej tlače. Jednoducho ich vytlačila na 3D tlačiarni. Samozrejme, až také jednoduché to nebolo. Výsledok však stojí za to. Kolesá navrhli pomocou vyspelého softvéru ako sústavu viacerých dvojrozmerných vrstiev. Skladajú sa z piatich častí, spojených stredovým dielom do jedného celku a to aj s pomocou karbónu. Ich dizajn pôsobí mimoriadne futuristicky a komplikovane. Ale práve zložité tvary sú doménou 3D tlačiarní. Zvládnu to, čo by klasická technológia nedokázala.

Výhodou výroby pomocou 3D tlače sú len... Foto: HRE
HRE - kolesá HRE3D+ Výhodou výroby pomocou 3D tlače sú len päťpercentné materiálové straty. Pri klasickej výrobe je prebytočného až 80 % materiálu.

Na výrobu použila spoločnosť titánový prášok, čo znamená vo výsledku ochranu proti oxidácii a extrémne nízku hmotnosť. Tú zatiaľ bohužiaľ nepoznáme. Ale je jasné, že na tomto kolese nie je ani gram navyše. Materiál sa nachádza len tam, kde je to nevyhnutné. Po vytlačení museli ešte kolesá podstúpiť finálnu povrchovú úpravu. Až potom sa predviedli na superšporte McLaren P1. A v tejto triede by mohli aj odštartovať svoju kariéru. Zatiaľ sú na svete len dva páry – jeden s priemerom 20 a druhý s priemerom 21 palcov. Ich cena je teda astronomická. Navyše musela byť náročná na čas aj ich výroba.

Revolučné kolesá sa predviedli na superšporte... Foto: HRE
HRE - kolesá HRE3D+ Revolučné kolesá sa predviedli na superšporte McLaren P1. Práve v tejto exkluzívnej triede by mohli odštartovať svoju kariéru.
Americká firma však tvrdí, že v budúcnosti by sa mohla táto technológia uplatniť v masovej produkcii. „Pre nás je to neuveriteľne vzrušujúci projekt, keď sa pozrieme na to, čo prináša budúcnosť kolies. Umožňuje nám posunúť hranice konštrukcie nad rámec súčasných možností a metód,“ povedal počas premiéry riaditeľ HRE Alan Peltier. Už len preto, že kým pri výrobe klasických diskov vzniká 80 % „odpadu“, teda materiálu, ktorý sa nevyužije a musí ísť na recykláciu, pri 3D tlači je to len päť percent.
HRE - kolesá HRE3D+
HRE - kolesá HRE3D+
+8HRE - kolesá HRE3D+

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kolesá #3D tlačiareň #3d tlač #HRE
Články podľa značiek