VW: Máme batérie pre 50 miliónov elektromobilov!

To, že koncern VW plánuje obrovskú elektrickú „smršť“, je známe. Teraz potvrdil, že získal to, čo pre ňu najviac potrebuje – akumulátory.

20.11.2018 19:00
debata (4)
V prvej vlne predstaví VW tri elektromobily –... Foto: Volkswagen
VW - elektromobily V prvej vlne predstaví VW tri elektromobily – hatchback, MPV v štýle legendárneho transportéra a crossover. Neskôr pribudne luxusný sedan.

Už na budúci rok predstaví Volkswagen svoj prvý sériový elektromobil novej generácie. Ako je známe, pôjde o VW I.D., ktorý zástupcovia značky prirovnávajú významom k príchodu prvého Beetlu. Jeho základom bude platforma MEB, ktorú nedávno predstavil. A na nej vznikne do roku 2022 celkom 27 rôznych elektromobilov. Vrátane crossoveru, mikrobusu a veľkého sedanu, ktoré zas naznačili koncepty I.D. Crozz, I.D.Buzz a I.D. Vizzion.

Naprieč koncernu VW však bude elektromobilov podstatne viac. Pridajú sa aj Škoda, Seat, Audi a Porsche. Pričom luxusné značky využijú výkonnejšiu a väčšiu platformu PPE. Len na MEB vyrobí Volkswagen v prvej vlne 10 miliónov elektromobilov. To zodpovedá ročnej produkcii celého koncernu VW Group. Lenže v pláne je až 50 miliónov elektrických áut. Takže nemecký koncern to myslí s elektrifikáciou naozaj vážne. Otázkou ostávalo, ako si poradí s dodávkami akumulátorov, ktorých je už dnes nedostatok.

Šéf koncernu Herbert Diess sa však neobáva. „Kúpili sme batérie pre 50 miliónov elektrických áut,“ vyhlásil pre nemecké médiá. Kto bude dodávateľom, zatiaľ známe nie je. V každom prípade umožní obrovská transakcia v hodnote 50 miliárd eur stlačiť cenu elektrických áut od VW na prijateľnú úroveň. Diess už dávnejšie sľúbil, že cena nového hatchbacku I.D. by mala byť porovnateľná so slušne vybaveným autom s konvenčným pohonom. Špekuluje sa, že by mala štartovať na 18 000 eurách.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #VW #elektromobily #batérie #Volkswagen akumulátory
Články podľa značiek