Nissan chce po zatknutí šéfa Carlosa Ghosna väčší vplyv

Za pondelkovým šokujúcim zatknutím Carlosa Ghosna, šéfa aliancie Ranult-Nissan-Mitsubishi, nemusia stáť len jeho finančné prešľapy. Nissan sa totiž nechal počuť, že chce viac autonómie.

21.11.2018 19:00
debata (16)
Carlos Ghosn, záchranca Renaultu a Nissanu, a... Foto: Renault-Nissan
Carlos Ghosn Carlos Ghosn, záchranca Renaultu a Nissanu, a jeden z najvplyvnejších mužov v automobilovom priemysle, je momentálne v japonskej väzbe.

Japonsko je pripravené pracovať na stabilite aliancie Nissan-Renault-Mitsubishi po zatknutí spoločného predsedu predstavenstva Carlosa Ghosna. Uviedol to v stredu člen vedenia Nissanu, ktorý ale zároveň dodal, že japonská automobilka hľadá spôsoby, ako oslabiť vplyv francúzskeho partnera. Ghosnove zatknutie za údajné podhodnocovanie príjmov v oficiálnych dokumentoch a za zneužívanie financií spoločnosti Nissan na osobné účely, ktoré otriaslo 19-ročnou alianciou, do ktorej pribudla v roku 2016 aj automobilka Mitsubishi, môže mať teda aj iné pozadie.

Ghosn osobne formoval alianciu a zaviazal sa, že ju ešte viac skonsoliduje. To by znamenalo tesnejšie prepojenie spoločností, ktoré nie je japonskej strane po chuti. „Musíme sa vrátiť k pôvodnej myšlienke tzv. win-win vzťahu,“ povedal novinárom člen vedenia Nissanu pod podmienkou zachovania anonymity. Podľa neho by mali byť vzťahy v aliancii „rovnocennejšie ako predtým“. Zníženie podielu Renaultu v Nissane, ktorý sa zotavil z hroziaceho bankrotu po tom, ako v ňom Ghosn získal vedúcu pozíciu, a dnes zarába viac ako Renault, by mala byť jednou z možností, dodal zdroj.

Francúzska automobilka vlastní v súčasnosti 43,4 % podiel v Nissane, ktorý má zase 15 % podiel v Renaulte a 34 % podiel v Mitsubishi Motors. Generálny riaditeľ Nissanu Hiroto Saikawa vykreslil japonskú automobilku po zatknutí Carlosa Ghosna ako obeť údajného zlého zaobchádzania. Pritom aj samotný Nissan čelí kontrole. Denník Asahi v stredu informoval, že prokuratúra zvažuje žalobu proti japonskej automobilke. V médiách sa tak objavujú úvahy o mocenskom boji v aliancii. Keďže Ghosn potenciálne zmizol z obrazu, jej podoba je predmetom intenzívnych špekulácií.

Generálny riaditeľ Mitsubishi Motors Osamu Masuko v utorok povedal, že môže byť ťažké zvládnuť manažovanie aliancie bez takej riadiacej osobnosti, ako je Ghosn. Úspech aliancie, ktorá pomáha výrobcom automobilov spoločne vyvíjať produkty a kontrolovať náklady, je pre jej členov dôležitý najmä v čase, keď celé odvetvie prechádza veľkými zmenami. Menia sa „chute“ spotrebiteľov a rivali investujú miliardy do nových oblastí rastu, ako sú automatizované vozidlá pripojené na internet.

Vzhľadom na tieto faktory japonská a francúzska vláda podporili alianciu a vyzvali na udržanie jej stability po zatknutí Ghosna. Japonsko v stredu oznámilo, že je pripravené alianciu podržať. „Je to symbol francúzsko-japonského priemyselného úspechu,“ povedal hovorca vlády v Tokiu a vyzval na „stabilný vzťah medzi troma výrobcami automobilov“. Francúzska strana zatiaľ za svojim šéfom pevne stojí. Renault vymenoval dočasné vedenie firmy, ale Ghosna z funkcie šéfa správnej rady a výkonného riaditeľa oficiálne neodvolala.

Francúzska automobilka si chce počkať na podrobnejšie informácie z japonskej strany. Nissan požiadala o poskytnutie všetkých informácií v súvislosti s interným vyšetrovaním. „V období, v ktorom bude pán Ghosn riešiť svoje právne záležitosti v Japonsku, bude jeho právomoci spojené s funkciou výkonného riaditeľa vykonávať Thierry Bolloré,“ uviedla správna rada. Funkciu predsedu správnej rady dočasne prevezme Philippe Lagayette. Vymenovaním dočasného vedenia tak Renault splnil požiadavku francúzskej vlády, ktorá v spoločnosti vlastní 15-percentný podiel.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Renault #Mitsubishi #Carlos Ghosn
Články podľa značiek