Kia Soul: Nová generácia prezrádza siluetu. Do Európy dorazí len na baterky

Na autosalóne v Los Angeles predstaví Kia tretiu generáciu crossoveru Soul. Benzínové varianty však ostanú výsadou severoamerického trhu. V Európe máme čakať elektromobil.

22.11.2018 19:00
debata
Soul tretej generácie opäť staví na originálne... Foto: Kia
Kia Soul - 2019 Soul tretej generácie opäť staví na originálne „kubistické“ línie. Zákazníci budú môcť využiť dvojfarebné lakovanie karosérie.

Crossover Kia Soul nepatrí v Európe práve k trhákom. Za Atlantikom je však situácia iná. Soul je veľmi populárny. Kým na starom kontinente predala Kia vlani len približne 12 400 kusov, v USA takmer 116 000. A boli roky, keď sa Soul priblížil k hranici 150 000 predaných exemplárov. Takže sa netreba čudovať, že premiéra tretej generácie, tak ako predošlých dvoch z rokov 2009 a 2014, prebehne opäť na americkej pôde. Debut si nový Soul odbije na nadchádzajúcom autosalóne v Los Angeles.

Soul tretej generácie opäť staví na originálne... Foto: Kia
Kia Soul - 2019 Soul tretej generácie opäť staví na originálne „kubistické“ línie. Zákazníci budú môcť využiť dvojfarebné lakovanie karosérie.

Kórejská automobilka túto udalosť pripomína zverejnením prvej snímky. Aby však zachovala napätie, zo Soulu odhaľuje zatiaľ len bočnú siluetu. No aj z nej je zrejmé, že charakteristický „kubistický“ tvar novinke ostane. Bude ale pravdepodobne o čosi väčšia a priestrannejšia. Evolúcia prinesie Soulu delené predné reflektory a odlišne tvarované zadné stĺpiky. Vzadu mu ostanú výrazné vertikálne svetlá. Zákazníci tiež dostanú možnosť meniť vzhľad auta pomocou odlišnej farby strechy alebo rovno zvolia off-roadovo ladenú verziu X-Line s robustnejšou plastovou ochranou podvozka.

Interiér si polepší najmä v oblasti konektivity, keďže Soul oslovuje v zámorí zväčša mladú klientelu. V centre palubnej dosky sa tak bude nachádzať veľké dotykové rozhranie. V USA príde na trh Soul nielen s benzínovými motormi, ale opäť aj ako elektromobil, ktorý figuruje v ponuke modelového radu od roku 2015. V Európe sa Soulu dočkáme len v batériovom vyhotovení. Verzie so spaľovacími motormi by totiž konkurovali novému Stonicu. Elektrický pohon si Soul EV požičia pravdepodobne z Hyundaia Kona Electric, čo by znamenalo výkon 100 kW a batérie s kapacitou 40 kWh s dojazdom 320 km.
Kia Soul - 2019
Kia Soul - 2019
+3Kia Soul - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Soul #autosalón Los Angeles 2018
Články podľa značiek