Lamborghini Urus ide na dračku. Hybrid sa omešká

V Sant Agate riešia príjemné starosti. Záujem o prvé SUV v histórii Lamborghini prekonal všetky očakávania. To však so sebou prináša aj problémy. Napríklad dlhé čakacie lehoty a odklad plug-in hybridnej verzie.

27.11.2018 16:00
debata (1)
Nový Urus je pre Lamborghini zlatým vajcom.... Foto: Lamborghini
Lamborghini Urus - 2018 Nový Urus je pre Lamborghini zlatým vajcom. Hriešne drahé SUV je doslova hitom. V Sant Agate budú musieť zvýšiť plánovanú produkciu z 3 500 až na 4 500 kusov ročne.

S novým Urusom sa Lamborghini trafilo priamo do čierneho. Od tohto roka, keď spustilo predaj, sa po prvýkrát v histórii vezie na vlne boomu SUV. A záujem prekonáva aj tie najodvážnejšie očakávania. Ani sa niet čomu čudovať. Urus je skutočná „beštia“ – najrýchlejšie SUV planéty. Jeho dvakrát preplňovaný 8-valec s výkonom 470 kW ho na stovku vystrelí za 3,6 sekundy a akcelerovať prestane, až keď dosiahne 305 km/h. Zákazníci sú ním jednoducho fascinovaní. Automobilka hlási, že produkciu Urusu má vypredanú na rok dopredu.

V Kórei, Rusku alebo v Indii je dopyt dvojnásobný oproti očakávaniam. A to sa na tamojších trhoch Urus ešte ani nepredáva. „Už koncom októbra prekonal počet objednávok naše kapacity na celý budúci rok,“ vyhlásil šéf značky Stefano Domenicali. To je iste príjemné, ale automobilke prináša enormný dopyt problémy. Napríklad neustále predlžovanie dodacích lehôt. Pri superšportoch Lamborghini sú síce zákazníci ochotní čakať na vytúžený personalizovaný model aj dva roky, lenže pri SUV, kde je konkurencia podstatne väčšia, im dochádza trpezlivosť omnoho skôr. V Sant Agate tak riešia otázku, ako zvýšiť produkciu. Plánovaná ročná kapacita 3 500 vozidiel by sa mala v budúcnosti zvýšiť na 4 000 až 4 500 kusov. Úspech Urusu zároveň znamená, že automobilka musí posunúť plány výroby plug-in hybridnej verzie. Jednoducho, teraz na ňu nie je priestor. Navyše sa rozhodla koncept plánovanej „ekoverzie“ zásadne prepracovať. „Vyskúšali sme 6-valcový plug-in hybrid, ale ten nedosahoval výkon očakávaný od Lamborghini. Preto sme začali pracovať na 8-valcovom plug-in hybride,“ vysvetlil Domenicali. Aj preto sa s ním stretneme najskôr v roku 2022.
Lamborghini Urus - 2018
Lamborghini Urus - 2018
+20Lamborghini Urus - 2018

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini #Lamborghini Urus
Články podľa značiek