Tesla 3 dostane v Európe nový konektor. Nabiť ju budete môcť takmer všade

Konečne. Tesla prichádza s praktickou novinkou, ktorá uľahčí majiteľom jej vozidiel v Európe život. Využívať budú môcť prakticky všetky nabíjacie stanice.

28.11.2018 19:00
debata (1)
Majitelia nových elektromobilov Tesla 3 budú... Foto: Tesla
Tesla 3 Majitelia nových elektromobilov Tesla 3 budú môcť už od budúceho roka využívať všetky nabíjacie stanice vybavené v Európe najrozšírenejším konektorom CCS. Modely S a X dostanú aspoň adaptér.
Doteraz boli modely Tesla v Európe odkázané na exkluzívne nabíjacie stanice Supercharger, ktoré pre nich vybudovala priamo automobilka. V súčasnosti je ich 430 s 3 600 s­tojanmi, čo nie je málo, ale stále menej v porovnaní s rýchlo rastúcou sieťou ostatných nabíjačiek. Dôvodom obmedzenia bola nekompatibilita. Jednoducho, konektor Tesiel bol odlišný od konektorov väčšiny elektromobilov určených pre európsky trh. Káble bežných nabíjačiek doň nepasovali. To sa v budúcom roku zmení.

Tesla prichádza s modelom 3, ktorý bude mať štandardný konektor CCS. Majitelia amerických elektromobilov tak dostanú šancu využívať oveľa viac nabíjacích staníc. Spolu s tým sa bude musieť zmeniť aj nabíjacia sieť Superchargerov, kde pribudnú ďalšie dobíjacie káble. Takéto rozhodnutie je logické, keďže práve model 3 je prvým masovým elektromobilom Tesly. Mimo neostanú ani majitelia modelov S a X, hoci pre tie konektor CCS automobilka neplánuje. Poskytne však vraj už čoskoro adaptér.

Takže Tesly budeme môcť už v blízkej budúcnosti vidieť napríklad aj v novej sieti nabíjacích staníc Ionity, ktoré budujú automobilky Volkswagen, Daimler a BMW naprieč celou Európou. Plánovaných je 400 staníc s výkonom až 350 kW. Otázkou ostáva, či po týchto zmenách sprístupní Tesla svoje európske nabíjacie stanice neznačkovým elektromobilom, alebo ponechá isté obmedzenia, aby predsa len zaručila zákazníkom exkluzivitu. Tí boli zvyknutí, že na Superchargeroch našli zväčša vždy voľný stojan.
Tesla 3 - 2017
Tesla 3 - 2017
+6Tesla 3 - 2017

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla 3 #CCS
Články podľa značiek