Citroën C4 Cactus: Nová generácia aj ako elektromobil

Populárny crossover, teda dnes už len hatchback Citroën C4 Cactus, sa v budúcej generácii zmení aj na čistý elektromobil. Umožní to platforma CMP, konštruovaná pre alternatívne pohony.

29.11.2018 16:00
debata (1)
Nová generácia Cactusu by si mala vziať... Foto: Citroën
Citroën Nová generácia Cactusu by si mala vziať dizajnovú inšpiráciu z konceptu 4-dverového kupé CXperience z roku 2016.

Citroën C4 Cactus podstúpil tento rok radikálny facelift. Z crossoveru sa stal o čosi konvenčnejší hatchback. Mal na to dva dôvody. Tým prvým bol odchod klasického Citroënu C4, ktorý nedostal nástupcu, a tým druhým príchod nového modernejšieho crossoveru C3 Aircross, s ktorým by si tak trochu prekážal. V súčasnej podobe vydrží v ponuke do roku 2020. Potom ho zastúpi druhá generácia, ktorá sa zmení doslova radikálne. A to nielen dizajnom, inšpirovaným štúdiou CXperience, ale aj technikou.

Ako základ poslúži totiž nová platforma CMP, ktorú už používa DS 3 Crossback a čoskoro na ňu presedlajú aj Peugeot 208, Citroën C3 či pripravovaný Opel Corsa novej generácie, ktorý zakotvil v portfóliu koncernu PSA. To pre Cactus znamená, že bude môcť využiť alternatívne pohony, medzi nimi aj čisto elektrický. Platforma CMP je konštruovaná tak, aby umožnila inštaláciu elektromotora s výkonom 100 kW a akumulátorov s kapacitou 50 kWh. Okrem toho sa však objavia aj klasické verzie s benzínovými 3-valcami 1,2 PureTech a dieselmi 1,5 Blue HDi.

Citroën C4 Cactus tak bude prvým čistým elektromobilom značky, ak si odmyslíme model C-Zero, ktorý bol len „prezlečeným“ japonským Mitsubishi iMIEV. Ten zatieni po všetkých stránkach – pohodlím, úžitkovými vlastnosťami, výkonom aj dojazdom. Podobne ako súčasný Cactus, počíta aj nová generácia s balíkom opatrení Citroën Advanced Comfort, teda napríklad s hydraulickými dorazmi tlmičov a komfortnými sedadlami so špeciálnou penovou výplňou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Citroen #Citroën C4 Cactus
Články podľa značiek