Honda Urban EV: Prvý elektromobil už jazdí. A má virtuálne zrkadlá

Koncept mestského elektromobilu, ktorý ukázala Honda vlani vo Frankfurte, zreje do sériovej výroby. Predprodukčné prototypy už jazdia. A na rozdiel od štúdie majú päť dverí.

04.12.2018 17:00
debata
Prvý elektromobil značky bude vychádzať z... Foto: Honda
Honda Urban EV - prototypy 2018 Prvý elektromobil značky bude vychádzať z vlaňajšieho konceptu Urban EV. Pôjde teda o mestský hatchback, evokujúci spomienku na prvú generáciu Civicu.

Honda sa zatiaľ do výroby elektromobilov nehrnie. Jej prístup je veľmi opatrný. Dala prednosť hybridom s originálnym systémom i-MMD (Intelligent Multi Mode Drive), ktorý používa hybridný Accord, Insight a najnovšie nová Honda CR-V. To ale neznamená, že elektrickým autám neverí. Naznačila to vlani vo Frankfurte nad Mohanom sympatickou štúdiou Urban EV. Kompaktný 3-dverový hatchback vyvolával asociácie s prvou generáciou Civicu zo začiatku sedemdesiatych rokov. Pritom využil čisto elektrický pohon.

Na rozdiel od konceptu dostane sériový model... Foto: Honda
Honda Urban EV - prototypy 2018 Na rozdiel od konceptu dostane sériový model 5-dverovú karosériu. Zostanú mu však kamery namiesto spätných zrkadiel. V USA či Japonsku už legislatíva toto riešenie povoľuje.

Honda už počas premiéry konštatovala, že zo štúdie vznikne jej prvý čisto elektrický model, ktorý majú zákazníci očakávať v priebehu roka 2019. Nové snímky testovacích prototypov len potvrdzujú, že to myslela vážne a že vývoj speje do finále. Aj napriek kamufláži, ktorá patrí neodmysliteľne k testom noviniek, je jasné, že na rozdiel od konceptu dostane Urban EV praktickejšiu, 5-dverovú karosériu. Okrúhle reflektory a základné minimalistické línie s plochou strechou, by ale mali ostať. Zaujímavým detailom sú kamery namiesto spätných zrkadiel.

O technike neprezradila Honda žiadne informácie. Vychádzať nemôžeme ani z frankfurtského konceptu. Ten bol tiež zahalený tajomstvom. Podľa neoficiálnych informácií by ale prvý elektromobil Hondy mal prejsť na jedno nabitie asi 320 km, a to podľa prísnejšej americkej normy. Očakávať tak môžeme akumulátory s kapacitou približne 40 kWh. Novinka bude úplne novým produktom, ktorý nemá za cieľ nahradiť niektorý z existujúcich modelov, napríklad Hondu Jazz. Viac sa možno dozvieme už na januárovom autosalóne v Detroite alebo na jar v Ženeve.
Honda Urban EV - prototypy 2018
Honda Urban EV - prototypy 2018
+7Honda Urban EV - prototypy 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #elektromobily #Honda Urban EV
Články podľa značiek