Mercedes-Benz GLB: Stuttgart pripravuje piate SUV

Mercedes-Benz už testuje úplne nového člena rodiny SUV. Bude ním trieda GLB, ktorá sa postaví nad GLA. Predĺžená verzia by mala zvládnuť až siedmich cestujúcich.

10.12.2018 17:00
debata
Nová trieda GLB by mala byť inšpirovaná starším... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLB - 2019 Nová trieda GLB by mala byť inšpirovaná starším konceptom Ener-G-Force z roku 2012.

V Stuttgarte sú presvedčení, že z boomu SUV sa dá vyťažiť ešte viac. Štyri modely GLA, GLC, GLE a GLS preto dostanú ďalšieho súrodenca. Bude mať názov GLB, z čoho vyplýva, že sa postaví medzi triedy GLA a GLC. Bližšie však bude mať k rodine stuttgartských kompaktov. Na rozdiel od GLC totiž využije menšiu platformu MFA, presnejšie MFA2, na ktorej už stojí nový hatchback a sedan triedy A a nové MPV triedy B. To znamená priečne uložené motory. Premiéra nebude ďaleko. Mercedes-Benz už novinku, ktorá by mala mať na dĺžku 4,6 metra, usilovne testuje.

Základom GLB bude platforma MFA2, na ktorej už... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLB - 2019 Základom GLB bude platforma MFA2, na ktorej už stojí nová trieda A a nová trieda B.
Špekuluje sa tiež nad predĺženou verziou, ktorá by mohla mať až 4 800 mm a v kabíne by disponovala troma radmi sedadiel pre siedmich cestujúcich. Je však možné, že táto sa dostane len do Číny. Dizajn by mal vychádzať z dávnejšej štúdie Ener-G-Force, predstavenej v roku 2012. GLB by tak viac akcentovalo off-roadový imidž. Vzhľadom na príslušnosť ku kompaktom možno očakávať, že základným motorom bude, podobne ako v novom áčku, preplňovaný 4-valec s objemom 1,3 litra (TCe), ktorý vyvíjala automobilka s Renaultom. Naftu zas zastúpi diesel s objemom 1,5 litra, známy z francúzskych modelov pod označením 1,5 dCi. Výkonnejšie verzie, samozrejme, počítajú s pohonom oboch náprav. A vylúčená nie je ani ostrá verzia AMG. Mohlo by ísť o AMG GLB 35 a AMG GLB 45, tak ako to je pri novej triede A. Nepochybne dorazí aj plug-in hybrid. Interiér využije najnovší infotainment zo Stuttgartu MBUX, čo znamená displeje namiesto analógových prístrojov. Premiéra novinky by mala prebehnúť v budúcom roku. Na nové GLA si však počkáme až do roku 2020.
Mercedes-Benz GLB - 2019
Mercedes-Benz GLB - 2019
+8Mercedes-Benz GLB - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz GLB
Články podľa značiek