VW a Ford budujú alianciu. Nemci budú môcť využiť americké závody

Nie je tajomstvom, že automobilky Volkswagen a Ford už dlhšie rokujú o užšej spolupráci. Tá môže viesť aj k využitiu amerických výrobných kapacít Fordu pre potreby nemeckej značky. Vyhlásil to minulý týždeň šéf koncernu VW Herbert Diess v Bielom dome.

11.12.2018 12:00
debata (2)
Časy, keď bude Volkswagen vyrábať v USA autá na... Foto: VW
VW Ford - aliancia Časy, keď bude Volkswagen vyrábať v USA autá na linkách koncernu Ford a Ford zasa využívať elektrickú platformu MEB od Volkswagenu, nemusia byť ďaleko.

Na rokovaní vo Washingtone sa stretli najvyšší zástupcovia automobiliek VW a BMW s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Podľa vyhlásenia Bieleho domu predstavil lídrom značiek svoju víziu toho, ako automobilky vytvárajú v Spojených štátoch ústretovejšie obchodné prostredie. Šéfovia rokovali aj s najvyššími ekonomickými poradcami Donalda Trumpa o investičných príležitostiach v USA vrátane výroby, výskumu a vývoja, uviedol Biely dom.

„Sme v pokročilom štádiu rokovania so spoločnosťou Ford, aby sme vybudovali globálnu alianciu, ktorá by tiež posilnila americký automobilový priemysel,“ povedal Diess. Ford rokovania nekomentoval, ale už dávnejšie uviedol, že s VW diskutuje o spolupráci v rôznych oblastiach. Okrem spoločného podniku na vývoj autonómnych elektrických áut prichádza do úvahy aj využívanie amerických výrobných závodov Fordu nemeckou automobilkou. Volkswagen by zas mohol Fordu ponúknuť svoju platformu MEB pre alternatívne pohony.

Volkswagen tiež zvažuje výstavbu nového výrobného závodu v USA. V súčasnosti má len jeden podnik v meste Chattanooga v Tennessee. Diess však uviedol, že do úvahy pripadajú aj iné možnosti. V rámci rozsiahlej spolupráce by oba koncerny, nemecký aj americký, ušetrili milióny dolárov. Obaja partneri to potrebujú. Volkswagen z dôvodu obrovských finančných strát v kauze Dieselgate a Ford v súvislosti s klesajúcimi predajmi viacerých tradičných modelov v Európe aj v USA.

BMW zas plánuje rozšírenie súčasného závodu v Spartanburgu v Južnej Karolíne, kde vyrába väčšinu svojich SUV. Firma tam plánuje preinvestovať 600 miliónov dolárov a popri súčasných 10 000 zamestnan­coch vytvoriť ďalších tisíc pracovných príležitostí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Ford #VW #aliancia
Články podľa značiek