Fiat zmierni ústup od dieslov. V ponuke ich ponechá dlhšie

Fiat zmenil svoj postoj k naftovým motorom. Pôvodne chcel s nimi skoncovať v roku 2021. Teraz priznáva, že také ľahké to nebude.

12.12.2018 12:00
debata (5)
Do roku 2021 príde Fiat, Alfa Romeo a Maserati... Foto: Fiat
Fiat - MultiJet Do roku 2021 príde Fiat, Alfa Romeo a Maserati s 13 elektrifikovanými modelmi. Pre diesle to však ešte koniec neznamená.

Naftové motory sú v súčasnosti na čiernej listine. To napriek tomu, že nová generácia agregátov spĺňajúcich emisnú normu Euro 6d so systémom SCR je mimoriadne čistá. Tak či tak od nich dávajú ruky preč viaceré automobilky. Výnimkou nie je ani Fiat, ktorý ešte v lete ústami dnes už nebohého šéfa koncernu FCA Sergia Marchioneho oznámil, že do roku 2021 sa zbaví všetkých modelov s dieselovými motormi. Teraz sa však zdá, že také ľahké to nebude.

Nový šéf európskeho zastúpenia FCA Pietro Gorlier priznáva, že pôvodné plány na ukončenie výroby dieselov boli príliš agresívne a že v ponuke ich Fiat ponechá dlhšie. Stáť za tým môžu dva dôvody. Prvým je skutočnosť, že bez naftových motorov, ktoré majú vysokú účinnosť, a teda nízku spotrebu paliva, ktorá je priamo úmerná produkcii CO2, nedokáže splniť emisné normy na rok 2021. A tým druhým, že nemá pripravené alternatívne technológie, ktoré majú v budúcnosti diesle nahradiť. Na vývoji elektromobilov a hybridov ešte len pracuje.

V najbližších troch rokoch do nich investuje päť miliárd eur. Výsledkom majú byť nové platformy, prispôsobené alternatívnym pohonom. Do roku 2021 na nich predstaví 13 nových modelov. Napríklad novú generáciu elektrického Fiata 500, mild-hybridnú Pandu či plug-in hybridný crossover 500X. Plug-in hybridnú technológiu dostane aj plánované menšie SUV ako súčasné Alfa Romeo Stelvio, ale tiež Maserati Ghibli, Quattroporte a SUV Levante. Okrem toho sa chystá aj elektrické kupé naznačené konceptom Alfieri.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #dieselové motory
Články podľa značiek