VW Golf VIII: Toto je silueta novej generácie európskeho bestselleru

Budúci rok predstaví Volkswagen ôsmu generáciu svojho kľúčového modelu. Nový Golf bude ľahší a úspornejší. Z ponuky vypadne 3-dverová verzia, Sportsvan, Touran aj e-Golf. Naopak, pribudne plug-in hybrid.

14.12.2018 18:00
debata (3)
Oficiálna skica siluety nového Golfu prezrádza... Foto: SHUTTERSTOCK, Volkswagen
VW Golf - 2019 Oficiálna skica siluety nového Golfu prezrádza vernosť evolúcii. V interiéri má byť však zmien podstatne viac.

Do premiéry ôsmej generácie Golfu ostáva ešte takmer rok. Na výročnom zasadaní Volkswagenu však automobilka prezradila niekoľko informácií. A k tomu pribalila skicu siluety očakávanej novinky. Tá prezrádza, že najpredávanejší model VW ostane verný evolúcii. Príde však s užšími reflektormi a o čosi štíhlejším zadným stĺpikom. Naopak, v interiéri má dôjsť k revolúcii. Šušká sa o úplnom vynechaní analógových prístrojov.

„Na palube bude viac softvéru ako kedykoľvek predtým. Nový Golf bude neustále online a jeho digitálny kokpit a asistenčné systémy budú referenčné pre konektivitu a bezpečnosť,“ povedal na adresu Golfu šéf jeho vývoja Karlheinz Hell. Očakávať tak máme veľké obrazovky, schopnosť semi-automatického riadenia a vyspelé hlasové ovládanie s umelou inteligenciou, podobne ako v novom Mercedese-Benz triedy A.

Novinku ponesie inovovaná platforma MQB Evo, ktorá sa podpíše pod úsporu päťdesiatich kilogramov. Ponuka motorov sa výrazne obmedzí. Pod kapotou počíta Golf len s trojvalcom 1,0 TSI a štvorvalcom 1,5 TSI Evo s vypínaním dvoch valcov. Dieselovú ponuku zastúpi jediný 4-valec 2,0 TDI spojený s mild-hybridnou sústavou. Neskôr pribudne hybridná a plug-in hybridná verzia. Elektrický e-Golf z ponuky vypadne, pretože ho zastúpi úplne nový elektromobil I.D. Neo.

Aby automobilka zvýšila efektivitu výroby, obmedzí aj ponuku verzií. Je isté, že Golf už nedostane 3-dverovú karosériu. Príde len ako 5-dverový hatchback a kombi Variant, neskôr v oplastovanej verzii Alltrack. Z modelov Golf Sportsvan a Touran sa stane jeden jediný. Výrobu rozbehne automobilka koncom júla 2019. Premiéra by sa tak mohla odohrať v lete, najneskôr na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Golf
Články podľa značiek