VW Neo: Elektrický hatchback nachytali v Južnej Afrike. Zatiaľ s kamuflážou

Budúci rok predstaví Volkswagen nielen úplne nový Golf, ale aj svoj prvý elektromobil novej generácie VW I.D. Neo. Ten automobilka prirovnáva k „chrobáku“ budúcnosti. Prototypy už jazdia na juhu Afriky.

20.12.2018 18:00
debata
Prvé snímky maskovaných prototypov Volkswagenu... Foto: Twitter
VW Neo - prototypy 2018 Prvé snímky maskovaných prototypov Volkswagenu Neo naznačujú tvarovú a rozmerovú blízkosť ku konceptu I. D., ktorý automobilka predstavila v roku 2016.

Volkswagen naznačil podobu nového elektromobilu už v Paríži v roku 2016. Odvtedy ubehli dva roky a vývoj modelu, od ktorého si automobilka sľubuje rovnaký úspech ako kedysi od ikonického „Chrobáka“, poriadne pokročil. Napokon, premiéra je naplánovaná na budúci rok. Takže neprekvapuje, že prvý zástupca rodiny I. D. s názvom Neo už absolvuje testy na reálnych cestách. Fotografie predprodukčných prototypov jazdia v Južnej Afrike, ako dokumentujú snímky na Twitteri, ktoré zverejnil Theo Calitz.

Aj napriek kamufláži je jasné, že ide o Neo. Práve z dôvodu podobnosti s dva roky starým konceptom. Finálna verzia by sa od neho nemala príliš líšiť. Potvrdil to aj sám šéf dizajnu Klaus Bischoff. Tvrdí, že Neo si zachová rozmery, dizajnové prvky či veľkosť kolies štúdie. Samozrejme, bude sa musieť vzdať niektorých príliš futuristických prvkov, napríklad zložitých „metrixových“ svetiel. Pod vrstvou fólie vidieť o čosi konvenčnejší tvar. A sú tu aj klasické spätné zrkadlá namiesto kamier. Základný profil však naozaj sedí.

Napriek dĺžke len 4 100 mm má Neo ponúknuť... Foto: Twitter
VW Neo - prototypy 2018 Napriek dĺžke len 4 100 mm má Neo ponúknuť interiér konkurujúci priestorom Passatu.

Očakávať tak môžeme 5-dverový hatchback s dĺžkou 4 100 a rázvorom náprav 2 750 mm. Bude síce o 155 mm kratší ako Golf, ale priestrannosťou interiéru má konkurovať Passatu. Stojí za tým práve elektrická platforma MEB , kompaktné elektromotory, ale aj veľkorysá šírka 1 800 a výška 1 530 mm. Neo ponúkne hneď tri verzie. Základná bude mať batérie, ktoré uskladnia 48 kWh elektrickej energie. Podľa prísnejšej normy WLTP by to mohlo znamenať dojazd 330 km.

Na trh sa dostane Neo v troch verziách. Líšiť... Foto: Twitter
VW Neo - prototypy 2018 Na trh sa dostane Neo v troch verziách. Líšiť sa budú kapacitou li-ion akumulátorov – od 448, cez 55 až po 62 kWh.
Drahšia verzia s kapacitou 55 kWh by mala zvládnuť na jedno nabitie 450 a vrcholová s kapacitou 62 kWh až 550 km. Výrobu novinky spustí Volkswagen koncom budúceho roka. Svetová premiéra je plánovaná na november a príchod na trh začiatkom roka 2020. Cenou má pritom Neo konkurovať naftovému Golfu. Neskôr k Neu pribudne crossover I. D. Crozz a novodobý mikrobus I. D. Buzz. Všetky tri modely využijú rovnakú modulárnu architektúru MEB, ktorú budú mať aj ďalšie elektromobily značiek Škoda či Seat.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #VW #VW Neo
Články podľa značiek