Škodu Kodiaq GT v Európe neuvidíme. Aj keby to Škoda chcela

V Číne predstavené kupé-SUV Škoda Kodiaq GT je pre Európu ako stvorené. Lenže predaju v Európe bránia nedostatočné kapacity.

21.12.2018 18:00
debata (2)
Kodiaq GT by mohol v Európe posilniť imidž... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq GT - 2018 Kodiaq GT by mohol v Európe posilniť imidž značky Škoda. Nestane sa tak však skôr ako v roku 2022.
Škoda šliape na plné obrátky. Každý rok hlási rekordné predaje. To však českej značke spôsobuje aj problémy. Jednoducho, jej výrobné kapacity, najmä tie v Európe, sú vyťažené takmer na maximum. A to ju čaká presun výroby Passatu z Nemecka do Kvasín a nábeh výroby dvoch nových modelov – hatchbacku Škody Scala a nového kompaktného SUV, odvodeného z konceptu Vision X. Aj preto nemôže na starom kontinente ponúknuť kompletnú modelovú paletu. Týka sa to najmä atraktívneho kupé-SUV Kodiaq GT, ktoré Škoda predstavila v Číne. To napriek tomu, že by ho rada predávala v Európe.

„Je to otázka kapacity. Momentálne nemáme žiadne voľné rezervy na to, aby sme Kodiaq GT vyrábali a predávali v Európe. Ale verte mi, že by som si neprial nič viac,“ povedal na konto novinky počas prezentácie Škody Scala sám šéf značky Bernhard Maier. Je to naozaj škoda, keďže práve tento model by mohol výrazne pomôcť automobilke v transformácii z rodinnej na emocionálnu značku. Bohužiaľ, vystačiť si bude musieť bez neho. Situáciu by mohla zmeniť jedine výstavba nového závodu, ktorý Škoda zvažuje. Špekuluje sa, že by mal vyrásť v Maďarsku alebo Bulharsku. Lenže do prevádzky nebude spustený skôr ako o štyri roky.

To znamená, že ak sa aj Kodiaq GT do Európy dostane, stane sa tak až v roku 2022, v čase jeho prvého faceliftu. Zatiaľ sa z neho budú môcť tešiť len čínski zákazníci a zákazníci na niektorých ďalších ázijských trhoch, ktoré sú bližšie k šanghajskému závodu ako Európa. Spomeňme, že čínske kupé-SUV má na dĺžku 4 630, na šírku 1 883 a na výšku 1 649 mm. To znamená, že je o 63 mm kratšie a o 60 nižšie ako Kodiaq. Pod kapotou je zatiaľ jediný benzínový 4-valec 2,0 TSI vo výkonových verziách 136 a 162 kW, vždy v spojení so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Slabšia verzia dostane poháňané predné kolesá a výkonnejšia sériovú štvorkolku.
Škoda Kodiaq GT - 2018
Škoda Kodiaq GT - 2018
+3Škoda Kodiaq GT - 2018

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq #Škoda Kodiaq GT
Články podľa značiek