Škoda Karoq RS: Menšie SUV dostane ‘nadupaný‘ dvojliter. Silnejší než v Kodiaqu

Bude z Karoqu najvýkonnejšia Škoda? Vylúčené to nie je, ak sa pod kapotou „zabýva“ 4-valec 2,0 TSI Golfu R.

08.01.2019 19:00
debata
Ak Karoq RS dostane benzínový 4-valec 2,0 TFSI... Foto: Škoda-Auto
Škoda Karoq - skica Ak Karoq RS dostane benzínový 4-valec 2,0 TFSI s výkonom 221 kW, bude z neho najvýkonnejšia súčasná Škoda. Silnejšia než Octavia RS alebo Kodiaq GT. Akcelerácia na stovku by sa mohla priblížiť k šiestim sekundám.

Škoda mení stratégiu. Doteraz rodinná značka chce ponúknuť zákazníkom viac emócií. Dôkazom je nielen Octavia RS, ale aj Kodiaq RS a dokonca kupé-SUV – Kodiaq GT. I keď posledná menovaná novinka je dostupná zatiaľ len v Číne. Tu sa však Škoda nezastaví. Rodinu ostrých modelov doplní ešte tento rok Karoq RS. A nepôjde len o hru ako v prípade karoqu Sport line. Exteriérový a interiérový tuning doplní poriadne stádo koní pod kapotou. Dokonca väčšie ako v nedávno predstavenom Kodiaqu RS.

Kým Kodiaq RS si musí vystačiť s dvakrát preplňovaným dieslom BiTDI (176 kW), jeho menší súrodenec staví na benzínový 4-valec 2,0 TSI vyladený až na 221 kW, čo je takmer taký výkon, akým disponuje Golf R. Je to zároveň o 21 viac v porovnaní s najvýkonnejším Superbom a o 41 viac, ak Karoq RS postavíme k Octavii RS 245. Dynamiku podporí aj krútiaci moment 380 Nm. Motor má byť spojený výlučne so 7-stupňovou dvojspojkou a pohonom oboch náprav. Tá predná by už taký nápor nezvládla.

Očakávať máme upravený podvozok s adaptívnymi tlmičmi, ktoré zabezpečia komfortné denné použitie, ale aj stabilitu pri ostrom zaobchádzaní. Novinka by sa mala dostať do predaja ešte tento rok. Takže premiéra na jarnom autosalóne v Ženeve by mohla byť reálna. Karoq RS by bol účinnou záplatou za Kodiaq GT, ktorý z dôvodu nedostatočných európskych výrobných kapacít Škody nemôže obohatiť ponuku automobilky na starom kontinente.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Karoq RS
Články podľa značiek