Taliani začnú platiť tým, čo nejazdia autom! Najviac zarobia cyklisti v špičke

Talianske mesto Bari spúšťa projekt, ktorý má motivovať občanov mesta, aby nechali doma svoje auto a nevyužívali ani verejnú dopravu. Bude platiť za každý kilometer jazdy na bicykli. Najväčšie odmeny pribudnú na účte cyklistom pri ceste do práce a z nej.

14.01.2019 12:00
debata (1)
Ľudia, ktorí sa zapoja do mestského projektu,... Foto: Bari
Bari - podpora cyklistov Ľudia, ktorí sa zapoja do mestského projektu, dostanú za každý kilometer jazdy na bicykli minimálne štyri centy.

Ako riešiť dopravné zápchy v mestách a tiež znečistenie ovzdušia? Bari, druhé najväčšie mesto v južnej časti Apeninského polostrova, si myslí, že má recept. Spúšťa projekt podpory cyklistov. Jednoducho bude platiť tým, ktorí sa rozhodnú nejazdiť autom. A to aj z prostriedkov ministerstva životného prostredia, ktoré poskytlo mestu dotáciu vo výške 545 000 eur. Bari si sľubuje, že tým zmierni najmä ranné a popoludňajšie dopravné špičky?

Čo teda „motoristov cyklistov“ čaká? Za každý kilometer jazdy na bicykli dostanú 20 centov. To však len v prípade, ak idú do práce a z nej, teda zväčša v čase najväčších dopravných zápch. Ďalšie kilometre jazdy budú odmenené štyrmi centami. Maximálne však bude môcť každý, kto sa do projektu zapojí, dostať mesačne 25 eur. „Ak sa rozhodnete pre bicykle, získate nielen zdravie, ale aj peniaze,“ povedal Antonio DeCaro, starosta talianskeho mesta, ktoré je pionierom takejto podpory cyklistiky.

Testovanie bude prebiehať štyri mesiace. Sledovanie zapojených občanov bude zabezpečovať zariadenie GPS, ktoré dostanú účastníci testov zadarmo. To preto, aby sa zabránilo podvodom s kilometrami. Navyše mesto podporí tých, ktorí svoj bicykel nemajú. Na jeho kúpu prispeje sumou 150 eur, 250 eur dostanú záujemcovia o elektrobajk a 100 eur tí, ktorí si kúpia ojazdený bicykel. Motivovať má aj rebríček najlepších. Bari vyhodnotí každý mesiac individuálne výkony a tých, čo najazdia najviac, odmení sumou 50 eur.

Na zhodnotenie je ešte čas, ale zlý nápad to nie je. Riešenie dopravných zápch a neustále rozširovanie a zdokonaľovanie mestskej infraštruktúry je pravdepodobne drahšie ako finančné odmeny za najazdené cyklokilometre. A aj tie najlepšie cesty sa vždy raz upchajú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #cyklistika #Cyklisti #Bari #dopravné zápchy
Články podľa značiek